Ajutor alimentar european de 10 milioane de euro pentru Coreea de Nord

Comisia Europeană a anunţat luni un ajutor alimentar de urgenţă în valoare de 10 milioane de euro pentru Coreea de Nord, destinat celor circa 650.000 de persoane care suferă de malnutriţie gravă.

232 afișări
Imaginea articolului Ajutor alimentar european de 10 milioane de euro pentru Coreea de Nord

Ajutor alimentar european de 10 milioane de euro pentru Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ajutorul alimentar va fi livrat sub strictă supraveghere în provinciile din nordul şi estul ţării şi este destinat în principal copiilor cu vârste sub cinci ani, dar şi femeilor însărcinate, pacienţilor internaţi în spitale şi persoanelor în vârstă.

Situaţia s-a deteriorat atât de mult, încât consumul de plante a devenit o "practică răspândită", afirmă Comisia Euorpeană.

Modalităţile de furnizare a asistenţei alimentare sunt inedite, iar Comisa a încheiat deja un acord cu autorităţile de la Phenian referitor la mecanismul de supraveghere a livrărilor, care va fi asigurată de Programul Alimentar Mondial (PAM).

"Problema cronică a hranei în Coreea de Nord devine o criză acută în unele regiuni ale ţării", a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva. "Dacă descoperim, în orice etapă, că ajutorul este deturnat, Comisia nu va ezita să pună capăt intervenţiei sale umanitare", a avertizat ea.

În luna iunie, experţi ai Comisiei Europene au vizitat spitale, clinici, creşe, pieţe, ferme cooperative şi centre de stat pentru distribuţia alimentelor, pentru a realiza o evaluare a situaţiei din Coreea de Nord. Misiunea UE a constatat că raţiile de hrană distribuite de stat - de care depind circa două treimi din populaţie - au fost reduse drastic în ultimele luni, de la 400 de grame de cereale/persoană/zi la începutul lunii aprilie la numai 150 de grame/zi, reprezentând numai o cincime din necesarul nutriţional zilnic.

Principalul subiect de negociere cu autorităţile nord-coreene s-a referit la mecanismul de control, în condiţiile în care ajutoarele alimentare urmează să fie livrate printr-un sistem centralizat, administrat de autorităţile de la Phenian.

PAM va efectua 400 de vizite lunar în depozite, instituţii pentru copii, locuinţe, spitale, pieţe sau centre pentru distribuirea hranei, a precizat Comisia Europeană. Experţii europeni şi supraveghetorii PAM au primit asigurări că vor avea acces fără restricţii pentru a efectua controale aleatorii şi a verifica respectarea acordului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici