Alegerile prezidenţiale italiene: Căpitanul AS Roma, Francesco Totti, a primit cinci voturi

Marii electori au început vineri să voteze în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Italia, după ce joi, în primul tur, majoritatea au dat buletinele de vot goale, iar cinci l-au propus pe căpitanul echipei de fotbal AS Roma, Francesco Totti.

792 afișări
Imaginea articolului Alegerile prezidenţiale italiene: Căpitanul AS Roma, Francesco Totti, a primit cinci voturi

Francesco Totti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primele trei tururi, un candidat trebuie să obţină două treimi din voturile celor 1.009 mari electori - senatorii, deputaţii şi reprezentanţi regionali - adică 672 de voturi. Dar începând cu cel de-al patrulea tur, este suficientă majoritatea simplă, adică 505 voturi.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, i-a îndemnat pe colegii săi din Partidul Democrat (PD, centru-stânga) să dea buletinele de vot goale în primele trei tururi, apoi să voteze candidatura judecătorului constituţional Sergio Mattarella, un creştin-democrat care nu prea este cunoscut de marele public.

Această alegere pune la încercare relaţia dintre tânărul premier şi fostul şef al Guvernului Silvio Berlusconi, care l-a ajutat în ultimele luni să adopte unele reforme combătute de aripa stângă a PD. Fostul premier le-a cerut aleşilor partidului său Forza Italia să dea buletinele goale la toate tururile de scrutin.

Partidul Democrat dispune oficial de 415 voturi, la care se adaugă câteva zeci de aleşi ai altor partide sau grupuri mixte.

Presa italiană speculează vineri cu privire la formaţiunile care l-ar putea vota pe Mattarella pentru a obţine 505 voturi, dar aminteşte că aleşii PD au arătat deja în trecut că nu sunt întotdeauna dispuşi să respecte instrucţiunile de vot.

În primul tur, joi după-amiază, 538 de mari electori au dat buletinele de vot goale.

Votul se desfăşoară fără candidatură şi fiecare elector este liber să înscrie numele candidatului pe care îl susţine.

Joi, cinci buletine de vot aveau înscris numele lui Francesco Totti, dar acestea au fost considerate nule, deoarece căpitanul echipei de fotbal AS Roma nu a împlinit vârsta de 50 de ani prevăzută de Constituţie pentru şeful statului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici