Al-Qaida plănuia să comită atentate asupra trenurilor din SUA în ziua în care se împlinesc zece ani de la 11 septembrie

Al-Qaida planificase cu câteva luni în urmă atentate în trenuri din SUA în ziua în care se împlinesc zece ani de la atentatele din 11 septembrie, a anunţat joi Departamentul de Securitate Internă, după câteva zile de la eliminarea lui Osama ben Laden.

1337 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida plănuia să comită atentate asupra trenurilor din SUA în ziua în care se împlinesc zece ani de la 11 septembrie

Al-Qaida plănuia să comită atentate asupra trenurilor din SUA în ziua în care se împlinesc zece ani de la 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Departamentul de Securitate Internă a difuzat joi un mesaj partenerilor săi federali, în state, colectivităţilor, privind posibile proiecte Al-Qaida, datând din februarie 2010, vizând sistemul feroviar american", a anunţat, într-un comunicat, Matt Chandler, purtătorul de cuvânt al departamentului.

"În februarie 2010, Al-Qaida intenţiona să efectueze operaţiuni teroriste contra trenurilor, în locuri nespecifice din Statele Unite, în ziua în care se împlinesc zece ani de la (atentatele din) 11 septembrie 2001", a anunţat Departamentul de Securitate Internă, în acest mesaj.

Potrivit unei surse, informaţia provine din documente confiscate în cadrul operaţiunii din Pakistan, în noaptea de duminică spre luni, în care Osama ben Laden a fost ucis de un comando american.

Mesajul precizează că o asemenea informaţie "este, uneori, înşelătoare sau inexactă, din cauza evoluţiei rapide a situaţiei şi este supusă schimbărilor".

"Deşi este clar că există un anumit nivel de organizare, nu avem informaţii recente indicând un proiect de atentat, activ, contra transporturilor şi nicio informaţie asupra posibilelor locuri sau ţinte, în particular", precizează mesajul.

Al-Qaida "intenţiona să răstoarne un tren, intervenind asupra şinelor de cale ferată, astfel încât trenul să cadă fie de la înălţimea unei văi, fie de pe un pod", precizează departamentul.

Al-Qaida a "remarcat că un atac vizând răsturnarea unui tren funcţionează o singură dată, pentru că acest lucru va fi reperat".

De asemenea, reţeaua islamistă "remarcă faptul că vagoanele mai recente dispun de propriul sistem de frânare", ceea ce poate duce la deraierea trenului, dar fără să cadă pe o parte.

Administraţia pentru Securitatea Transporturilor (TSA) urma, la rândul ei, să alerteze "acţionarii sectorului feroviar" rapid, potrivit mesajului.

Matt Chandler a adăugat, în comunicatul său, că departamentul nu are "nicio infromaţie privind o ameninţare iminentă asupra sectorului feroviar american".

La rândul său, directorul Administraţiei pentru Securitatea Transporturilor, John Pistole, a declarat miercuri, în faţa Congresului, că "este (vorba) despre una din acele perioade în care există o serie de necunoscute". "Fără a intra în detalii, nu există o ameninţare specifică, la ora actuală, asupra reţelei transporturilor în comun", a adăugat Pistole.

Această informaţie arată că Osama ben Laden părea să fie, în continuare, implicat activ şi operaţional în conducerea reţelei teroriste Al-Qaida, cel puţin până în februarie 2010. Informaţia a fost difuzată joi, în timp ce autorităţile americane analizau elementele confiscate din casa lui ben Laden.

Potrivit unor experţi, aceste elemente, între care cinci calculatoare, zece unităţi hardware şi 100 de dispozitive de stocare, pot furniza informaţii cruciale şi conduce la alţi membri activi ai Al-Qaida, la zece ani de la atentatele de la 11 septembrie.

Va fi acordată prioritate "detectării ameninţărilor actuale" şi reperării altor membri din cadrul reţelei, a declarat Michael Leiter, directorul Centrului Naţional Antiterorist, pentru postul public de radio NPR.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici