ALEGERI ÎN REGIUNILE SEPARATISTE: Locuitorii din estul Ucrainei îşi aleg preşedintele şi Parlamentul. Kievul deschide o anchetă. Program de votare prelungit în Lugansk

Alegătorii din regiunile separatiste din estul Ucrainei au început să voteze duminică pentru a-şi alege preşedinţii şi Parlamentele, pe fondul intensificării confruntărilor, într-un scrutin susţinut de Moscova, dar denunţat de occidentali şi care va complica eforturile de pace. Autorităţile ucrainene au deschis duminică o anchetă penală pentru tentative de "preluare a puterii" şi "schimbare a ordinii constituţionale".

566 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN REGIUNILE SEPARATISTE: Locuitorii din estul Ucrainei îşi aleg preşedintele şi Parlamentul. Kievul deschide o anchetă. Program de votare prelungit în Lugansk

Regiunile separatiste din estul Ucrainei votează în cadrul alegerilor prezidenţiale şi legislative (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 18:15 - Kievul îi va declara personae non gratae pe observatorii internaţionali la alegerile din est

Kievul intenţionează să îi declare personae non gratae pe observatorii internaţionali care monitorizează alegerile organizate duminică de separatişti în republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk, a anunţat Serviciul ucrainean de securitate (SBU), citat de RIA Novosti în pagina electronică.

SBU a precizat că alegerile din Lugansk şi Doneţk sunt ilegale. Alegerile "se desfăşoară sub monitorizarea unor pseudo-observatori străini care au fost deja sau urmează să fie declaraţi personae non gratae pe teritoriul Ucrainei", a afirmat SBU într-un comunicat.

Aproximativ 100 de observatori din mai multe ţări europene şi din Statele Unite se află în regiune pentru a monitoriza alegerile, potrivit RIA Novosti.

UPDATE - 15:36 - Separatiştii din Doneţk răspund anchetei Kievului cu un dosar penal pentru genocid

Premierul Republicii autoproclamate Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a anunţat că autorităţile locale vor deschide un dosar penal pentru genocid împotriva Kievului, după ce Ucraina a demarat duminică o anchetă pentru tentative de preluare a puterii, pe fondul alegerilor organizate de separatişti.

"Dacă SBU (serviciul ucrainean de securitate) a lansat ancheta penală privind alegerile din Republica populară Doneţk, vom deschide şi noi un dosar penal pentru genocid după alegeri", a declarat Zaharcenko, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.

"Dacă nu ne temem de bombardamente, nu ne temem nici de o anchetă penală, orice ar face Ucraina (...). Am făcut o alegere şi ne vom continua drumul. Nu intenţionăm să deviem", a adăugat liderul separatist, care anterior spera ca autorităţile de la Kiev să recunoască republica după alegeri.

UPDATE 12:57 - Program de votare prelungit în Lugansk, din cauza numărului mare de alegători

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Republica autoproclamată Lugansk a anunţat duminică prelungirea cu două ore a programului de votare, la secţiile de vot care întâmpină probleme din cauza numărului mare de alegători, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

"Am avut o reuniune de urgenţă a CEC unde s-a decis că secţiile de votare în care alegătorii nu îşi vor putea exercita votul la timp vor rămâne deschise până la ora 22.00 (21.00, ora României)", a declarat preşedintele CEC, Serghei Koziakov.

El a explicat că această decizie a fost luată după ce numeroase secţii de votare au înregistrat o rată foarte mare de participare la scrutin, "pentru ca toată lumea să aibă şansa de a vota".

UPDATE 11:36 - Kievul deschide anchetă pentru tentative de preluare a puterii, pe fondul alegerilor din est

Autorităţile ucrainene au deschis duminică o anchetă penală pentru tentative de "preluare a puterii" şi "schimbare a ordinii constituţionale", în contextul alegerilor organizate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Ancheta a fost demarată în urma "actelor vizând schimbarea ordinii constituţionale şi preluarea puterii", a anunţat un oficial al serviciului ucrainean de securitate (SBU), Markian Lubkivski, pe pagina de Facebook a SBU, calificându-i pe reprezentanţii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk drept "terorişti".

Secţiile de vot s-au deschis la ora 5.00 GMT (7.00, ora României) în republicile Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în aprilie de separatiştii proruşi şi nerecunoscute, care intenţionează astfel să îşi afirme legitimitatea şi să se îndepărteze de Kiev.

La şcoala numărul 104 din Doneţk, zece persoane aşteptau încă de dimineaţă să poată vota.

"Sper că votul nostru va schimba ceva. Poate că vom fi în final recunoscuţi ca o ţară adevărată, independentă", a declarat Tatiana Ivanovna, în vârstă de 65 de ani, care lucrează la un institut ştiinţific.

"Trebuie să trăim normal. Este insuportabil să ne temem pentru familie la fiecare bombardament. Voi vota în speranţa că voi ajuta autorităţile noastre să ne apere interesele în faţa Kievului", a afirmat Valeri Vitalievici, în vârstă de 50 de ani, sosit printre primii pentru a vota într-un cartier din centrul Doneţkului care nu este vizat de tiruri de armă.

"Alegerile vor permite constituirea unui Guvern legitim", a declarat înaintea votului premierul Republicii populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a cărui victorie este sigură.

De asemenea, la Lugansk, un alt fief al separatiştilor, preşedintele Igor Plotniţki ar urma să fie confirmat în funcţie.

Dacă Rusia a anunţat deja că va recunoaşte rezultatul acestor alegeri, Kievul, Uniunea Europeană şi Statele Unite au afirmat că acest scrutin nu are nici o valoare.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat "pseudoalegerile pe care teroriştii şi bandiţii vor să le organizeze în teritoriile ocupate". Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a apreciat că scrutinul va "afecta grav acordurile de la Minsk", iar secretarul de Stat american, John Kerry, s-a declarat "îngrijorat" şi a adăugat că Washingtonul nu va recunoaşte rezultatele.

Acordurile de la Minsk, semnate la 5 septembrie între reprezentanţii Kievului, Moscovei, ai rebeliunii separatiste şi ai OSCE, au permis instaurarea unui armistiţiu fragil care a condus la o scădere a numărului victimelor. Aceste acorduri prevăd de asemenea o autonomie sporită pentru teritoriile rebele.

Textul acordurilor prevede organizarea de alegeri pentru consiliile locale în conformitate cu legislaţia ucraineană, fără a menţiona un scrutin legislativ sau prezidenţial separatist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici