Ambasadorul Elveţiei, convocat la Ministerul iranian de Externe după noi sancţiuni americane

Ambasadorul Elveţiei la Teheran, a cărui ţară reprezintă interesele Statelor Unite, a fost convocat luni la Ministerul iranian de Externe, după introducerea de noi sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi companii suspectate că sprijină reţele teroriste, anunţă agenţia IRNA.

157 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Elveţiei, convocat la Ministerul iranian de Externe după noi sancţiuni americane

Ambasadorul Elveţiei, convocat la Ministerul iranian de Externe după noi sancţiuni americane

"Poziţia Iranului în privinţa terorismului este cunoscută, iar Statele Unite, care susţin în mod deschis grupările teroriste din regiune, nu au dreptul să acuze de acest fapt Iranul", a afirmat un oficial din cadrul ministerului, în timpul întâlnirii sale cu diplomatul elveţian. "Condamnăm cu fermitate aceste acuzaţii", a adăugat acest oficial.

Trezoreria americană a adăugat, joi, pe lista sa neagră peste 30 de persoane fizice şi companii suspectate că ignoră intenţionat sancţiunile internaţionale împotriva Teheranului şi că sprijină reţele teroriste din Afganistan şi Iran.

Persoanele şi companiile vizate de noile sancţiuni americane operează în Iran şi Afganistan, dar şi în Turcia, Spania, Germania, Georgia, Emiratele Arabe Unite şi Liechtenstein.

Aceste entităţi sunt supuse sancţiunilor, din cauza "rolului lor în susţinerea programului nuclear", pe care Teheranul este suspectat că îl dezvoltă în scopuri militare sub acoperirea activităţilor civile, precum şi din cauza "sprijinului lor activ acordat terorismului", potrivit unui într-un comunicat al Trezoreriei.

Subsecretarul Trezoreriei SUA însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi cu informaţiile economice, David Cohen, a reiterat că Statele Unite, respectând acordul de la Geneva care a ridicat provizoriu o parte din sancţiunile impuse Iranului, vor să se asigure că "majoritatea sancţiunilor rămân în vigoare".

Printre aceste companii se află o societate spaniolă (AEIT), suspectată că a facilitat tranzacţii financiare pentru programul nuclear al Iranului, precum şi una germană (Deutsche Forfait), acuzată că ar fi încălcat sancţiunile petroliere.

Lista vizează, de asemenea, mai multe persoane fizice, inclusiv deţinuţi, acuzate că au planificat atacuri în Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici