Ambasadorul Rusiei la Londra: Serghei Skripal are dublă cetăţenie

Ambasadorul Rusiei la Londra, Alexandr Iakovenko, a declarat miercuri că fostul spion rus Serghei Skripal are atât cetăţenie rusă, cât şi cetăţenie britanică, iar guvernul de la Londra ar trebui să transmită informaţii despre starea acestuia, relatează site-ul agenţiei Tass.

2454 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Rusiei la Londra: Serghei Skripal are dublă cetăţenie

Serghei Skripal

"Trebuie să spun foarte clar: Serghei Skripal are dublă cetăţenie - rusă şi britanică. Britanicii susţin că întrucât este cetăţean britanic, nu ne vor transmite nimic în legătură cu starea lui. Ei spun că Iulia [Skripal] se află în stare critică. Dar, din păcate, britanicii au secretizat această întreagă anchetă. Au trecut 16 zile de la incident şi nu avem nicio informaţie despre starea lor, despre locul în care se află, nu avem posibilitatea să vorbim cu medicii lor", a spus Iakovenko.

Diplomatul rus a mai subliniat că nimeni nu a văzut nicio fotografie cu Serghei Skripal după incidentul din 4 martie.

"Este, de asemenea, neclar dacă se află la Salisbury. Ministerul britanic de Externe evită practic orice contact cu noi şi încearcă să înece cazul în incertitudine trimiţându-ne către poliţie, care manifestă, de asemenea, o reticenţă în a discuta cu noi. Auzim principalele interpretări ale situaţiei din mass-media, care prezintă tot mai multe fantezii noi", a adăugat Alexandr Iakovenko.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică şi continuă să fie în stare critică.

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic "Novichok", folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a precizat că Marea Britanie va trebui să prezinte dovezi privind implicarea Rusiei în otrăvirea fostului spion rus sau să îşi ceară scuze.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici