ANALIZĂ AFP: Bulgaria, divizată între Bruxelles şi Moscova înaintea alegerilor europene

Bulgaria este mai divizată ca niciodată, înaintea alegerilor europene, între Rusia, aliatul tradiţional care-i furnizează gaze naturale, şi UE, care investeşte masiv în această cea mai săracă dintre cele 28 de state membre.

1532 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ AFP: Bulgaria, divizată între Bruxelles şi Moscova înaintea alegerilor europene

ANALIZĂ AFP: Bulgaria, divizată între Bruxelles şi Moscova înaintea alegerilor europene (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

La Sofia se ştie că un nou Război Rece provocat de criza din Ucraina ar lovi în plin o economie deja foarte fragilă, indiferent că ar fi vorba despre întreruperea furnizării de gaze naturale ruseşti ori sancţiuni europene.

În criza dintre Europa şi Rusia, "Bulgaria are poziţia nevestei obligate să fie de acord cu soţul (Bruxelles-ul), dar care ştie că va suferi pierderi importante", rezumă politologul Andrei Raicev pentru AFP.

Consecinţa, potrivit unui articol publicat recent de revista Spiegel, care citează surse din serviciile germane de informaţii, este că Berlinul şi alţii se tem tot mai mult că vor vedea Moscova exploatându-şi influenţa în Bulgaria "pentru a diviza blocul" european.

Între 40 şi 53% dintre bulgari se opun impunerii de sancţiuni Rusiei, relevă trei sondaje realizate de către Gallup, Mediana şi Centrul de Analize şi Marketing.

Legăturile dintre Bulgaria şi Rusia sunt profunde şi vechi, impregnate de istorie, limba apropiată şi cultura împărtăşită. Sărbătoarea naţională este data eliberării de sub dominaţia otomană, de către Rusia, în 1878.

Aliatul cel mai fidel al URSS în perioada comunistă, Bulgaria a perpetuat această relaţie strânsă prin actualul Guvern, susţinut de către socialişti - foştii comunişti.

Ţara depinde aproape integral de Rusia în aprovizionaea cu energie. Gazele ruseşti sosesc prin Ucraina, livrările de petrol sunt majoritar ruseşti, singura rafinărie este rusească, iar unica centrală nucleară bulgărească utilizează reactoare şi combustibil ruseşti. În schimb, proiectele de diversificare nu avansează.

Rusia este foarte prezentă şi în alte sectoare ale economiei bulgare, ca turismul sau sectorul imobiliar.

Bruxelles-ul nu este lipsit nici el de pârghii financiare. Fondurile europene reprezintă 65% din investiţii, iar schmburile în cadrul UE se ridică la 62% din comerţul bulgar.

Conformându-se politicii comune a UE, Sofia nu ezită să ridice tonul împotriva Bruxelles-ului pe tema proiectului ruso-italian al gazoductului South Stream, care urmează să transporte gaze naturale ruseşti pe sub Marea Neagră către Europa, ocolind Ucraina.

Parlamentul European (PE) reclama în aprilie abandonarea proiectului, ca răspuns la politica rusească faţă de Kiev.

- Moscova, în campania pentru europene

"South Stream este un proiect strategic prioritar", a cărui construire este necesar să înceapă "încă din această vară", a replicat ministrul Economiei şi Energiei Dragomir Stoinev. Acesta este, de altfel, şi planul gigantului rusesc Gazprom.

Însă susţinerea South Stream, la ora actuală, este "o acţiune antiucraineană", declară pentru AFP Ognian Mincev, directorul Institutului de Estudii Internaţionale de la Sofia.

Bulgarii îşi amintesc mai degrabă cu nelinişte despre întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa, în ianuarie 2009. Atunci a fost necesară reducerea încălzirii şi suspendarea celei mai mari părţi a activităţii economice.

Subiectul apare rar în campania pentru alegerile europarlamentare în Bulgaria. Socialiştii promit să servească pe post de "pod în relaţiile dintre Rusia şi UE". Conservatorii insistă în favoarea unei politici europene comune în domeniul energiei. Însă ambele tabere suţin South Stream.

Socialistul Serghei Stanişev, liderul grupului parlamentar al socialiştilor la Strasbourg, a asistat la 9 mai la o comemorare organizată de către antifascişti nostalgici care agitau steaguri sovietice şi portretul lui Stalin. Liderul ultranaţionalist Volen Siderov a mers până la a-şi lansa campania de la Moscova, iar susţinătorii săi au ars, pe 9 mai, steagul UE în faţa Monumentului Armatei Roşii, la Sofia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici