Angela Merkel: Germania nu poate visa la un partener mai bun decât SUA

Cancelarul german Angela Merkel a luat o atitudine mai binevoitoare faţă de Statele Unite, într-un discurs susţinut sâmbătă, după ce în ajun s-a arătat foarte indignată de insultele unui diplomat american la adresa Uniunii Europene, în contextul crizei ucrainene.

260 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel: Germania nu poate visa la un partener mai bun decât SUA

Angela Merkel: Germania nu poate visa la un partener mai bun decât SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"UE şi, în special, Germania nici nu pot visa la un partener mai bun decât Statele Unite în această problemă", a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă, la Erfurt, în estul Germaniei.

"Dorim exact acelaşi lucru pentru Ucraina", a adăugat ea.

Merkel a apreciat vineri, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că insultele lansate de secretarul de Stat adjunct american pentru Europa,Victoria Nuland, cu privire la Uniunea Europeană sunt "complet inacceptabile".

O scurgere de informaţii a făcut ca o conversaţie telefonică a lui Nuland în legătură cu rolul UE în Ucraina să fie dată publicităţii joi.

Nuland, a cărei voce poate fi clar identificată, are o discuţie cu un bărbat care este foarte sigur ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomaţi discută timp de patru minute despre rezolvarea situaţiei politice din această ţară. "F... EU", i-a spus Nuland interlocutorului său.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat vineri seara pentru postul de televiziune belgian flamand Canvas că declaraţiile lui Nuland trebuie repuse în context, apreciind că "acest lucru este inacceptabil din partea unui partener".

Ulterior, Nuland şi-a prezentat scuze faţă de Uniunea Europeană pentru cuvintele sale dure.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici