Arme, descoperite în camera lui Osama ben Laden

Membrii comandoului american care au efectuat asaltul asupra locuinţei lui Osama ben Laden, la Abbottabad, în Pakistan, au găsit o puşcă de asalt, de tip Kalaşnikov, şi un pistol în camera acestuia, a declarat un oficial american, care a oferit detalii despre operaţiune.

902 afișări
Imaginea articolului Arme, descoperite în camera lui Osama ben Laden

Arme, descoperite în camera lui Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avea arme în camera sa şi nu doar una", a declarat el, precizând că este vorba despre o puşcă de asalt de tip AK-47 şi de un pistol de calibrul 9 milimetri, de fabricaţie rusească.

"Nu s-a supus, nu s-a predat, avea arme în camera sa", a repetat acest oficial, sub protecţia anonimatului.

Luni, Casa Albă a anunţat că ben Laden era înarmat atunci când a fost omorât, după care a retractat, iar, ulterior, a păstrat tăcerea asupra detaliilor operaţiunilor.

De la primele relatări, "debriefing"-ul membrilor Navy Seal, forţele speciale care au efectuat raidul, a permis clarificarea situaţiei şi revenirea asupra anumitor puncte.

"Primele rapoarte ale operaţiunilor pot da o bună idee generală despre ceea ce s-a întâmplat, dar, din cauza proverbialei neguri a războiului (fog of war), detaliile nu sunt juste sută la sută", a declarat un alt oficial american, sub protecţia anonimatului.

"De aceea, militarii susţin că nu vor să furnizeze detalii, atât timp cât debriefing-urile complete, iar uneori chiar şi anchete, nu sunt terminate", a adăugat el.

Nu au existat "schimburi de focuri" în cele 38 de minute ale intervenţiei, aşa cum au anunţat, iniţial, oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei, a recunoscut primul oficial citat, potrivit căruia mesagerul lui ben Laden "a fost singurul care a deschis focul" asupra uneia dintre cele două echipe de intervenţie.

El a fost ucis în clădirea anexă a reşedinţei, ca şi soţia sa.

Fiul lui Osama ben Laden, Khalid, care ar fi încercat să se arunce asupra membrilor comandoului, potrivit New York Times, şi fratele mesagerului, care avea o mână la spate, în momentul în care i-a văzut pe membrii Navy Seal, potrivit NBC, au fost, de asemenea, ucişi.

Oficialul a refuzat să confirme aceste informaţii, dar a avansat necesitatea plasării "în context".

"Nimeni nu se predă, oamenii trag sau se aruncă asupra echipei", a spus el.

"Ajungeţi într-o casă în care aveţi inamici. Este casa lui (Osama) ben Laden. Îl vedeţi într-o cameră, iar el nu se supune. Ce faceţi?", întreabă acesta.

Cu atât mai mult, cu cât echipa de intervenţie nu putea exclude prezenţa unor explozivi în casă şi nici posibilitatea ca unul dintre cei dinăuntru să poarte o centură de explozivi.

Pentru a detecta eventuala prezenţă a explozivilor, membrii comandoului au adus cu ei un câine, o informaţie pe care oficialul, întrebat de AFP, nu a vrut să o confirme.

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida părea, în orice caz, că era pregătit să fugă: "avea bani şi două numere de telefon cusute în haine".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici