Avertismentul unui oficial de top din SUA: China îşi dezvoltă capacităţi spaţiale cu o viteză dublă

Generalul David Thompson, adjunctul şefului operaţiunilor spaţiale din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA, a declarat că statul chinez îşi dezvoltă capacităţile spaţiale "de două ori mai rapid" decât SUA, relatează CNN.

2737 afișări
Imaginea articolului Avertismentul unui oficial de top din SUA: China îşi dezvoltă capacităţi spaţiale cu o viteză dublă

Sursa foto: profimedia

În cadrul unui grup de experţi şi lideri americani în domeniul spaţial care au luat cuvântul la Forumul naţional de apărare Reagan, într-un panel moderat de Kristin Fisher de la CNN, generalul Thompson a avertizat că China ar putea depăşi SUA în ceea ce priveşte capacităţile spaţiale până la sfârşitul deceniului.

"Faptul că, în esenţă, în medie, ei construiesc, pun în funcţiune şi îşi actualizează capacităţile spaţiale de două ori mai repede decât noi înseamnă că foarte curând, dacă nu începem să ne accelerăm dezvoltarea şi capacităţile de livrare, ne vor depăşi", a declarat generalul Thompson, adăugând: "2030 nu este o estimare nerezonabilă".

Generalul Thompson a fost însoţit de reprezentantul Jim Cooper, un democrat din Tennessee care prezidează subcomitetul pentru forţe strategice al Comisiei pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor, care ajută la supravegherea bugetului Forţelor Spaţiale, şi de Chris Kubasik, preşedinte şi director executiv al L3Harris Technologies, un contractor din domeniul apărării care dezvoltă sisteme spaţiale şi aeropurtate.

Cooper a răspuns: "La naiba, da", atunci când a fost întrebat dacă SUA concurează într-o aşa-numită cursă spaţială cu China.

Atât generalul Thompson, cât şi Kubasik au fost de acord cu evaluarea lui Cooper.

Cooper a fost un susţinător ferm al Forţei Spaţiale, dar a declarat sâmbătă că aceasta nu se mişcă suficient de repede pentru a "ţine pasul" cu industria privată.

"Este grozav că sectorul privat este mult mai inovator decât a fost Forţa noastră aeriană, iar noi trebuie să facem ca Forţa Spaţială să fie mult mai inovatoare şi să încerce să ţină pasul cu sectorul privat", a declarat Cooper.

El a adăugat: "Pentru a fi cu adevărat superiori, trebuie să mergem dincolo de imaginaţia lui Elon Musk, de imaginaţia lui Jeff Bezos, dincolo de buzunarele lor. Bugetul în acest moment este de 17 miliarde de dolari - sunt mulţi bani, dar având în vedere cât de crucial este spaţiul, facem suficient?".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici