Avocatul general al Curţii Europene pledează pentru respingerea apelului Ungariei şi Slovaciei care nu vor să respecte cotele obligatorii de refugiaţi/ Ministrul ungar de Externe: Opinia avocatului CE face parte din planul Soros

Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie a susţinut miercuri că ar trebui respinse apelurile depuse de Slovacia şi Ungaria privind legalitatea schemei pentru relocarea refugiaţilor în Uniunea Europeană, relatează agenţia MTI.

442 afișări
Imaginea articolului Avocatul general al Curţii Europene pledează pentru respingerea apelului Ungariei şi Slovaciei care nu vor să respecte cotele obligatorii de refugiaţi/ Ministrul ungar de Externe: Opinia avocatului CE face parte din planul Soros

Avocatul general al Curţii Europene pledează pentru respingerea apelului Ungariei şi Slovaciei care nu vor să respecte cotele obligatorii privind relocarea refugiaţilor în UE

La Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, Slovacia şi Ungaria au pledat în favoarea refuzului de a respecta cotele obligatorii, pretinzând că schema din 2015 a UE de relocare a refugiaţilor este ilegală.

Avocatul general Yves Bot a precizat că schema de relocare "este potrivită pentru obţinerea obiectivului pe care îl urmăreşte".

"Acest mecanism este de fapt un mijloc proporţional pentru a permite Greciei şi Italiei să facă faţă impactului crizei migraţiei din 2015", a spus Bot.

Opinia avocatului general nu este un fundament pentru decizia ulterioară a judecătorilor Curţii Europene, dar în mod normal este luată în considerare. Verdictul judecătorilor în această speţă este aşteptat cel târziu în toamna acestui an.

La 13 iunie, Comisia Europeană a lansat procedurile de infringement împotriva Cehiei, Ungariei şi Poloniei, pentru faptul că nu au acceptat refugiaţi în cadrul planului comun de relocare a acestora.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate doar 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat.

Ministrul ungar de Externe: Opinia avocatului general al Curţii Europene face parte din planul Soros

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat miercuri că poziţia avocatului general al Curţii Europene de Justiţie privind apelurile depuse de Slovacia şi Ungaria împotriva schemei pentru relocarea refugiaţilor "se încadrează în procesul denumit planul Soros", relatează agenţia MTI.

Yves Bot, avocatul general al Curţii Europene de Justiţie a susţinut că ar trebui respinse apelurile depuse de Slovacia şi Ungaria, întrucât schema de relocare "este potrivită pentru obţinerea obiectivului pe care îl urmăreşte, de a permite Greciei şi Italiei să facă faţă impactului crizei migraţiei din 2015".

"Cu toată anvergura unui şef de stat, George Soros a fost primit la Bruxelles, apoi este interesant că toate instituţiile europene au pus o presiune foarte mare pe Ungaria şi pe ţările central-europene să primească migranţi ilegali. Noi nu vrem să acceptăm imigranţi şi aşteptăm decizia Curţii", a spus Szijjarto.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a subliniat că ţara sa cataloghează în continuare drept o încălcare a legislaţiei europene decizia privind relocarea obligatorie a imigranţilor, în baza unui sistem de cote stabilite de Comisia Europeană.

"Bruxelles-ul nu are dreptul să priveze statele suverane de posibilitatea de a decide cui să permită accesul pe teritoriul lor. Tratatele europene prevăd în mod clar că acest drept nu poate fi luat. Este obligaţia principală a guvernului să protejeze cetăţenii ungari, să le asigure securitatea. Ungaria va face tot ce este posibil pentru a se asigura că migranţii ilegali nu ajung aici", a mai spus Szijjarto.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici