Ban Ki-moon: Noi colonii israeliene vor da o "lovitură aproape fatală" procesului de pace

Planul de extindere a coloniilor israeliene în Ierusalimul de Est şi Cisiordania va da o "lovitură aproape fatală" procesului de pace israeliano-palestinian, a declarat duminică secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

231 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon: Noi colonii israeliene vor da o "lovitură aproape fatală" procesului de pace

Ban Ki-moon: Noi colonii israeliene vor da o "lovitură aproape fatală" procesului de pace (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Coloniile sunt ilegale în privinţa dreptului internaţional, iar, dacă (acest plan) se va concretiza, va da o lovitură aproape fatală ultimelor şanse de a garanta o soluţie cu două state", a precizat Ban Ki-moon, citat, într-un comunicat, de către purtătorul său de cuvânt Martin Nesirksy.

Israelul a anunţat vineri, a doua zi după ce Palestina a primit statutul de stat observator la ONU, că intenţionează să construiască 3.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

Într-o declaraţie dură la adresa Guvernului israelian, Ban Ki-moon subliniază că proiectul "riscă să separe în totalitate Ierusalimul de Est de restul Cisiordaniei".

"Secretarul general a primit cu o mare îngrijorare şi cu o decepţie profundă anunţul făcut de Israel" cu privire la noile colonii, se arată în comunicat.

Aşa cum a procedat joi, înaintea votului la ONU, Ban Ki-moon a "îndemnat din nou toate părţile implicate să reia negocierile şi să îşi dubleze eforturile pentru a obţine o pace completă, justă şi durabilă şi le-a cerut imperios să se abţină de la orice acţiune de provocare".

"În interesul păcii", Israelul trebuie "să renunţe la planul său", conchide Ban Ki-moon.

Decizia israeliană a suscitat critici energice în cadrul comunităţii internaţionale, mai ales din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene (UE).

Guvernul israelian a mai anunţat duminică faptul că va bloca transferul taxelor colectate în numele Autorităţii Palestiniene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici