Barack Obama, declarat de sindicate "persona non grata" în Brazilia

Mişcări sociale şi sindicate braziliene l-au declarat luni pe preşedintele american, Barack Obama, "persona non grata" în Brazilia, cu câteva zile înainte de vizita sa oficială în această ţară sud-americană.

26 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, declarat de sindicate "persona non grata" în Brazilia

Barack Obama, declarat de sindicate "persona non grata" în Brazilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mişcările sociale braziliene îl consideră pe preşedintele Obama persona non grata şi sunt împotriva prezenţei sale în ţara noastră", avertizează un comunicat semnat de mai multe organizaţii sociale şi sindicate, între care şi cel al angajaţilor din domeniul petrolier şi Mişcarea ţăranilor fără pământ.

Aceste mişcări fac apel la manifestaţii împotriva preşedintelui Obama, care va vizita Brasilia sâmbătă, unde se va întâlni cu preşedinta Dilma Rousseff, iar duminică va merge la Rio de Janeiro.

În acea zi, el va susţine un discurs public în piaţa Cinelandia, din centrul oraşului Rio, au anunţat luni ambasada americană şi Primăria din Rio.

"Obama este persoan non grata în Brazilia pentru că, în calitate de latino-americani, ştim că politica Statelor Unite faţă de American Latină nu s-a schimbat cu nimic" după încheierea mandatului predecesorului său, George W. Bush, precizează comunicatul.

"Noi nu acceptăm menţinerea blocadei (embargoul american-n.r.) împotriva Cubei, provocările faţă de Venezuela, Nicaragua, Bolivia şi Ecuador", continuă textul.

Organizaţiile sociale îl acuză pe Obama că menţine o politică "belicoasă de ocupaţie a ţărilor şi agresează popoarele în numele luptei împotriva terorismului".

"Statele Unite nu au renunţat niciodată să domine ţara noastră", apreciază ei.

"Vrem să organizăm o manifestaţie împotriva vizitei lui Obama", care va fi stabilită în cursul unei adunări generale joi, la Rio, a anunţat secretarul general al sindicatului angajaţilor din domeniul petrolier la Rio, Emanuel Cancela.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici