Barack Obama l-a felicitat pe viitorul preşedinte al Israelului

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a felicitat, marţi, pe viitorul preşedinte al Israelului, Reuven Rivlin, şi a elogiat, totodată, munca preşedintelui în exerciţiu Shimon Peres.

93 afișări
Imaginea articolului Barack Obama l-a felicitat pe viitorul preşedinte al Israelului

Barack Obama l-a felicitat pe viitorul preşedinte al Israelului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noul preşedinte Rivlin lucrează de mai mult timp în serviciul statului şi vrem să păstrăm legături solide pentru binele celor două naţiuni ale noastre sub preşedinţia sa", a afirmat Obama, citat într-un comunicat.

Unele dintre poziţiile lui Rivlin, precum ostilitatea faţă de crearea unui stat palestinian sau susţinerea procesului de colonizare în Cisiordania, nu se pliază pe politica Statelor Unite în regiune.

Cu toate acestea, Departamentul de Stat a încercat să tempereze îngrijorările, subliniind că negocierile de pace cu palestinienii, coordonate de Washington şi suspendate în prezent, nu intră în atribuţiile preşedintelui israelian.

"Premierul Netanyahu a fost clar asupra faptului că Guvernul Israelului sprijină soluţia a două state în conflictul israeliano-palestinian", a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Pe de altă parte, Obama a salutat munca preşedintelui Shimon Peres, cu care întreţine strânse legături de prietenie.

"El se retrage cu un bilanţ remarcabil. A dat dovadă de curaj, convingere şi compasiune", a subliniat preşedintele american. "El a consacrat viaţa sa extraordinară cauzei păcii şi sper să-i spun bun venit la Washington până la sfârşitul lunii pentru a fi decorat cu Medalia de Aur a Congresului".

Reuven Rivlin, în vârstă de 74 de ani, este un susţinător declarat al "Israelului Mare" şi nu şi-a ascuns niciodată ostilitatea faţă de crearea unui stat palestinian.

El îl va succeda pe Shimon Peres la 28 iulie.

În Israel, funcţia de preşedinte este protocolară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici