Barack Obama: "Toată lumea poate vedea că forţe ruse se află în Ucraina"

Întreaga lume "poate vedea că forţe ruse sunt în Ucraina", a afirmat joi preşedintele american Barack Obama, anunţând că îl va primi luna viitoare, la Casa Albă, pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, relatează AFP.

773 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: "Toată lumea poate vedea că forţe ruse se află în Ucraina"

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia este responsabilă de violenţele din estul Ucrainei. Violenţa este încurajată de Rusia. Separatiştii sunt antrenaţi de Rusia. Ei sunt înarmaţi şi finanţaţi de Rusia", a denunţat preşedintele american.

"Este evident în ochii întregii lumi că forţe ruse se află în Ucraina", a declarat Obama, în cursul unei conferinţe de presă.

Totuşi, el a subliniat că Statele Unite "nu vor recurge la forţă pentru a soluţiona problema ucraineană".

"Incursiunea rusă care are loc la ora actuală în Ucraina nu poate duce decât" la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, a adăugat preşedintele american.

De asemenea, în cursul unei convorbiri telefonice, Obama şi cancelarul german Angela Merkel au convenit că acţiunile Rusiei în Ucraina "nu pot rămâne fără consecinţe", a anunţat Berlinul.

Preşedintele american şi cancelarul german au "avertizat că un astfel de comportament (al Rusiei) nu poate rămâne fără consecinţe", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

În acest context, Obama a declarat că îl va primi pe Poroşenko luna viitoare, la Casa Albă.

Ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite, Samantha Power, a declarat joi că Rusia trebuie să înceteze "minciunile" şi operaţiunile de alimentare a conflictului din Ucraina.

La rândul său, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite că trimit în Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraieană "bombardează civili".

Administraţia prooccidentală de la Kiev a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean.

Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Doneţk", a confirmat că aproximativ 4.000 de mercenari ruşi, inclusiv mulţi militari activi aflaţi în concediu, au participat în ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. Însă Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în estul Ucrainei nu sunt militari ruşi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici