Berlusconi pierde susţinerea Vaticanului şi unor persoane influente

Problemele lui Silvio Berlusconi cu ancheta în cazul Ruby, pentru relaţii sexuale cu o prostituată minoră şi abuz de putere, s-au agravat joi, când Vaticanul s-a distanţat în mod clar de premier, criticat, de asemenea, de persoane importante din Italia.

22 afișări
Imaginea articolului Berlusconi pierde susţinerea Vaticanului şi unor persoane influente

Berlusconi pierde susţinerea Vaticanului şi unor persoane influente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După mai multe zile de tăcere, cardinalul Tarcisio Bertone, al doilea în ierarhia Vaticanului, a hotărât să răspundă la o întrebare legată de cazul Ruby, o anchetă a Parchetului din Milano, anunţată la 14 ianuarie, care-l vizează pe premier pentru relaţii sexuale cu o prostituată minoră şi abuz de putere.

Vaticanul "urmăreşte cu preocupare aceste cazuri italiene", a declarat cardinalul Bertone, adăugând că împărtăşeşte "tulburarea" exprimată, la începutul săptămânii, de preşedintele italian, Giorgio Napolitano, care nu deţine o funcţie executivă, dar care este foarte influent în Peninsulă.

În calitate de stat distinct, Sfântul Scaun îşi exprimă rar opinia faţă de situaţia internă din Italia. Secretarul de stat al Vaticanului a precizat, de altfel, că "are propriile sale canale, modalităţile sale de intervenţie şi nu face declaraţii publice".

Chiar dacă şi-a măsurat cuvintele, cardinalul Bertone a estimat că ancheta Ruby arată necesitatea unei "mari responsabilităţi faţă de familii, faţă de noile generaţii, în căutare de modele".

Electoratul catolic a votat masiv pentru Berlusconi, la alegerile legislative din 2008.

Numărul doi de la Vatican i-a invitat pe "cei care au o responsabilitate publică în domeniile adminsitrativ, politic şi judiciar să facă eforturi să dea dovadă de o moralitate mai făţişă, de simţ al justiţiei şi legalităţii".

După ce Parchetul a transmis, luni, un dosar Parlamentului, pentru a cere percheziţionarea sediilor atribuite activităţii de deputat a lui Berlusconi, presa a publicat o serie de dezvăluiri stânjenitoare pentru acesta.

Premierul este suspectat că a comis o infracţiune plătind în schimbul serviciilor lui Ruby, pe numele adevărat Karima El Mahroug, o tânără marocană minoră la acea vreme, şi de abuz de putere, pentru că a obţinut eliberarea ei, folosindu-se de rolul său instituţional.

Parchetul a anunţat că dispune de elemente care dovedesc că miliardarul, la vârsta de 74 de ani, plătea cu largheţe prestaţiile unor tinere prostituate care participau la petreceri organizate la reşedinţa sa din Arcore, lângă Milano, şi că le caza gratuit în apartamente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici