Bilanţul ciclonului Winston din arhipelagul Fiji a ajuns la 18 morţi

Bilanţul ciclonului Winston care a lovit arhipelajul Fiji în weekend a ajuns, luni, la 18 morţi, iar peste 6.000 de persoane locuiesc în adăposturi de urgenţă, după ce casele acestora au fost avariate sau distruse, informează ABC News online.

1043 afișări
Imaginea articolului Bilanţul ciclonului Winston din arhipelagul Fiji a ajuns la 18 morţi

Bilanţul ciclonului Winston din arhipelagul Fiji a ajuns la 18 morţi

Autorităţile au început să trimită ajutoare, luni, insulelor cele mai afectate din cele peste 100 locuite din arhipelajul Fiji cu o populaţie totală de aproximativ 900.000 de locuitori.

Însă în cazul unor insule precum Koro, unde s-au înregistrat cele mai mari pagube, autorităţile nu au reuşit să restabilească în totalitate căile de comunicare.

Rafalele de vânturi produse de ciclonul Winston, care a lovit arhipelagul Fiji sâmbătă, au atins viteze de 285 de kilometri pe oră, fiind cea mai puternică furtună din Emisfera Sudică de la începutul măsurătorilor de acest fel, potrivit site-ului de ştiri meteo Weather Underground.

Trimiterea de ajutoare insulelor afectate şi comunităţilor izolate este prioritatea guvernului, susţine Ewan Perrin, secretarul pentru comunicare al statului Fiji.

"Dar este dificil să trimitem ajutoare şi echipamente comunităţilor izolate", a declarat Perrin. "Unele insule au pierdut vasele de transport în timpul furtunii şi nu ştim dacă avioanele pot ateriza în zonele respective", a completat oficialul din Fiji.

Potrivit lui Perrin, autorităţile vor trimite luni un vas cu ajutoare medicale, alimente şi rezerve de apă spre insula Koro, iar echipajele de la bordul vasului vor construi adăposturi temporare pentru cei rămaşi fără locuinţe.

Majoritatea celor care au murit în timpul ciclonului au fost loviţi de fragmente desprinse din construcţii sau se aflau în clădiri care s-au surpat, a explicat Perrin. Mai multe persoane au fost spitalizate din cauza rănilor grave suferite.

Locuitorii au putut ieşi luni din case după ce autorităţile au ridicat restricţiile de circulaţie impuse de sâmbătă seară pe fondul ciclonului Winston. Dar starea de urgenţă naţională rămâne în vigoare pentru o perioadă de 30 de zile.

Şcolile vor fi închise pentru o săptămână pentru a permite desfăşurarea operaţiunilor de curăţare şi resconstruire, iar universităţile vor rămâne închise până la noi dispoziţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici