BIOGRAFIE: Henrique Capriles Radonsky, un guvernator tânăr, repezentant al unei opoziţii istoric scindate

Henrique Capriles Radonsky, în vârstă de 40 de ani, un guvernator dinamic, se pregăteşte să participe la al doilea scrutin prezidenţial în decurs de şase luni, punctul culminant al unei cariere de succes a acestui fiu de familie bună, devenit în câteva luni reprezentantul opoziţiei istoric scindate.

227 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Henrique Capriles Radonsky, un guvernator tânăr, repezentant al unei opoziţii istoric scindate

Henrique Capriles Radonsky (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernatorul statului Miranda, un bărbat de talie medie, cu părul brunet tuns scurt, a devenit de neoprit pe scena politică a Venezuelei, în urma campaniei prezidenţiale din 2012, în cursul căreia şi-a demonstrat capacitatea de a mobiliza masele, la fel ca adversarul său de atunci, preşedintele defunct Hugo Chavez, continuă AFP.

El a surprins obţinând, pe 7 octombrie, cel mai bun scor înregistrat vreodată de un opozant al lui "Comandante", şi anume 44% din voturile exprimate, faţă de 55% cât a adunat contracandidatul său.

Ales parlamentar pentru prima dată la vârsta de 26 de ani, în 1998 - acelaşi an în care a devenit parlamentar şi concurentul său în alegerile prezidenţiale de duminică, preşedintele interimar Nicolas Maduro -, el a fost cel mai tânăr preşedinte al Camerei Deputaţilor, în prezent dizolvată.

Ales pe o listă a dreptei, el se revendică în prezent ca social-democrat, apropiat de modelul reprezentat de către Luiz Inacio Lula da Silva în Brazilia, deşi acesta a fost un susţinător al lui Chavez. Un promotor al iniţiativei private, el subliniază că prioritatea statului trebuie să fie politica socială.

Henrique Capriles a promovat în campania sa electrorală din 2012 o "uniune" dincolo de partidele politice, într-o Venezuela clivată din punct de vedere politic după 14 ani de chavism. Între timp, el şi-a înăsprit considerabil discursul împotriva adversarului său, având grijă, concomitent, să nu atace prea tare imaginea preşedintelui defunct Chavez.

"Maduro nu a fost niciodată muncitor, nu a muncit niciodată, este un funcţionăraş, un leneş, unul care nu vrea să muncească! Toţi cei care îl cunosc ştiu acest lucru", l-a acuzat el, într-un mesaj postat pe Twitter pe oponentul său.

Născut pe 11 iulie 1972, într-o familie bună, nepot, după bunică, al unor evrei de origine poloneză supravieţuitori ai Holocaustului, Henrique Capriles Radonsky este un avocat specializat în dreptul economic, absolvent al unei universităţi catolice.

În 2000, el este ales la conducerea unuia dintre districtele (baruta) capitalei, Caracas, fiind susţinut de un tânăr partid social-ceştin, Primero Justicia, din care face parte în continuare.

El este reales în 2004, după ce a ispăşit patru luni de detenţie, fiind acuzat de către autorităţi că nu a reacţionat faţă de un atac asupra Ambasadei Cubei, în cursul unei tentative de lovitură de stat împotriva lui Hugo Chavez, în aprilie 2002.

În 2008, el devine guvernatorul statului Miranda (nord), cel de al doilea cel mai populat din ţară, funcţie în care este reales în decembrie 2012.

"Atunci când treci prin închisoare există două căi: fie te îndepărtezi de tot ceea ce reprezintă credinţa ta, partea creştină, fie te apropii. Eu m-am apropiat", afirmă el, mulţumindu-i bunicii sale pentru că l-a învăţat să evite ranchiuna.

El se declară, în acest sens, un admirator al fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, un model de urmat pentru Venezuela profund divizată între pro- şi anti-chavişti, dincolo de etichete politice.

Ca guvernator, el s-a consacrat în principal educaţiei, reabilitării locuinţelor insalubre şi facilitării accesului la sănătate.

Henrique Capriles apare frecvent purtând cămăşi cu mâneca scurtă, este foarte curtat de femei şi se declară, în continuare, 'în căutarea unei soţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici