Boiko Borisov a renunţat oficial la formarea Guvernului bulgar

Fostul premier bulgar, Boiko Borisov, al cărui partid conservator GERB a câştigat alegerile legislative din 12 mai, a anunţat joi că renunţă să formeze Guvernul.

146 afișări
Imaginea articolului Boiko Borisov a renunţat oficial la formarea Guvernului bulgar

Boiko Borisov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Noi nu avem nicio şansă să obţinem aprobarea Guvernului în Parlament", a declarat Boiko Borisov.

Declaraţia a fost făcută după ce celelalte trei partide - socialiştii din PSB, liberalii din MDL şi ultranaţionaliştii din Ataka - s-au aliat împotriva GERB.

"Declar că renunţ la mandat", a anunţat Borisov în cursul unei întâlniri cu preşedintele Rosen Plevneliev retransmise de televiziunea bulgară.

GERB a devenit primul partid din istoria postcomunistă a Bulgariei care a câştigat alegerile după ce a guvernat, iar premierul învingător a renunţat la constituirea unui Guvern.

Preşedintele bulgar a explicat că va înmâna mai târziu, în timpul zilei, un mandat de formare a Guvernului "partidului următor".

Partidul conservator bulgar dispune de 97 de mandate din 240 în noul Parlament bulgar, urmat de socialişti (84 de mandate), care propun un Guvern de experţi condus de către fostul ministru de Finanţe Plamen Oreşarski. Propunerea lor este sprijinită de MDL (36 de mandate) şi Ataka (23 de mandate).

Fostul premier Borisov, care, la rândul său, a beneficiat de sprijinul Ataka pentru un Guvern minoritar (2009-2013), le-a reproşat joi socialiştilor şi liberalilor din MDL că au intrat în negocieri secrete cu Ataka, un partid xenofob şi eurosceptic.

Liderul Ataka, Volen Siderov, a reafirmat joi că nu va vota pentru un Guvern sprijinit de inamicul său visceral, MDL, dar va susţine demersurile Guvernului ales împotriva sărăciei şi corupţiei.

Guvernul poate fi aprobat de Parlament cu o majoritate a deputaţilor prezenţi în ziua votului. PSB şi MDL cumulează 120 din cele 240 de mandate.

Ataka a permis deja alegerea unui socialist în postul de preşedinte al Parlamentului, fără să voteze în favoarea sa, o parte a deputaţilor acestei formaţiuni lipsind de la vot.

Plamen Oreşarski, fost ministru de Finanţe, a declarat joi, la sfârşitul unor consultări între PSB şi preşedintele Plevneliev, că va avea nevoie de o perioadă cuprinsă între două şi trei zile pentru a stabili lista de miniştri.

Liderul MDL, Lutvi Mestan, a apreciat, la rândul său, că Parlamentul ar trebui să voteze învestirea noului Guvern "cel târziu până marţi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici