Acord pentru formarea unui nou guvern în Israel | Naftali Bennett va fi premier, în prima etapă. Sistem de conducere prin rotaţie

  • Yair Lapid anunţă că a reuşit formarea unei coaliţii guvernamentale în Israel
  • Naftali Bennett ar urma să fie premier prin rotaţie cu Yair Lapid
  • Totuşi, nu este clar dacă viitorul Cabinet va reuşi să primească susţinere în Knesset
2654 afișări
Imaginea articolului Acord pentru formarea unui nou guvern în Israel | Naftali Bennett va fi premier, în prima etapă. Sistem de conducere prin rotaţie

Sursa foto: profimedia

Premierul-desemnat al Israelului, Yair Lapid, l-a informat miercuri seară pe preşedintele Reuven Rivlin că a ajuns la un acord pentru formarea unei coaliţii care să ofere susţinere viitorului guvern, funcţia de prim-ministru urmând să fie deţinută prin rotaţie, în prima etapă de Naftali Bennett.

Anunţul a fost făcut cu puţin înainte de expirarea termenului constituţional pentru formarea unei coaliţii guvernamentale.

Conform acordului, Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotaţie cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid. În prima etapă, de acum până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcţia de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.

"Sunt onorat să vă informez că am reuşit să formez un guvern. Va fi un guvern prin alternanţă, în conformitate cu Articolul 13 al Legii fundamentale. Deputatul Naftali Bennett va fi premier în prima etapă", i-a transmis Yair Lapid preşedintelui în funcţie al Israelului, Reuven Rivlin.

"Vă felicit pe dumneavoastră şi pe liderii partidelor din această alianţă pentru formarea guvernului. Aştept convocarea Knessetului cât mai curând pentru învestirea guvernului", a declarat preşedintele Reuven Rivlin, conform publicaţiilor The Times of Israel şi The Jerusalem Post.

Acordul a devenit posibil după răspunsul favorabil oferit de Mansour Abbas, liderul formaţiunii Lista Arabă Unită (Ra'am). În afară de formaţiunile Yesh Atid (liberală), Yamina (dreapta) şi Lista Arabă Unită, la coaliţie ar urma să participe şi alianţa Albastru & Alb (centru), Partidul Muncii (centru-stânga), Yisrael Beytenu (dreapta), Noua Speranţă (centru-dreapta) şi Meretz (centru-stânga), potrivit site-ului Ynetnews.com. Totuşi, nu este clar dacă toţi parlamentarii acestor formaţiuni politice vor vota în favoarea viitorului Cabinet, dat fiind că există în continuare mici diferenţe privind repartizarea unor funcţii.

În cazul în care noua alianţă va reuşi să ofere în Knesset susţinere viitorului Cabinet guvernamental, Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud şi premier în exerciţiu, va trebui să se retragă de la putere după ce s-a aflat permanent în funcţie în ultimii 12 ani.

Benjamin Netanyahu a generat controverse politice în Israel, în contextul în care este judecat pentru presupuse acte de corupţie. Partidul condus de Benjamin Netanyahu, Likud (dreapta), s-a clasat pe primul loc în cel mai recent scrutin legislativ din Israel, însă fără a avea majoritate parlamentară.

Benjamin Netanyahu deţine funcţia de premier al Israelului din 2009, dar, anterior, a mai fost prim-ministru în perioada 1996-1999.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici