British Petroleum va suporta costurile de curăţare a zonei din Golful Mexic poluate cu petrol

Compania petrolieră britanică British Petroleum (BP), care exploata platforma petrolieră ce s-a scufundat în Golful Mexic, va plăti "toate costurile necesare pentru curăţarea" zonei afectate de mareea neagră, a dat asigurări compania luni, într-un comunicat.

37 afișări
Imaginea articolului British Petroleum va suporta costurile de curăţare a zonei din Golful Mexic poluate cu petrol

British Petroleum va suporta costurile de curăţare a zonei din Golful Mexic poluate cu petrol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"BP îşi asumă responsabilitatea de a acţiona în privinţa mareei negre (...). Noi o vom curăţa", a anunţat grupul într-un comunicat, postat luni pe un site destinat gestionării acestei catastrofe ecologice.

"BP va suporta toate costurile necesare în vederea curăţării", a adaugat compania petrolieră.

Preşedintele american, Barack Obama, a acuzat compania British Petroleum, duminică, în timpul unei vizite în Louisiana. "Lucrurile să fie clare: BP este responsabilă de această scurgere. BP va plăti", a spus el.

Puţurile forate sub platformă deversează în mare, în fiecare zi, aproximativ 800.000 de litri de petrol.

Grupul se angajează, de asemenea, "să plătească toate cererile de indemnizaţii legitime şi care pot fi verificate în mod obiectiv pentru pierderi şi pagube în legătură cu mareea neagră", citând despăgubirea pentru bunuri, persoane şi pierderi comerciale.

Potrivit New York Times, legea federală americană limitează la 75 de milioane de dolari responsabilitatea BP în caz de poluare pe mare, în plus faţă de costurile pentru curăţare.

Un fond federal, alimentat din încasări ale unei taxe asupra petrolului, ar putea acoperi acordarea de despăgubiri până la valoarea de un miliard de dolari, potrivit cotidianului american.

Un purtător de cuvânt al companiei britanice a declarat că nu este la curent cu această limită asupra responsabilităţii, stabilită la nivelul sumei de 75 de milioane de dolari.

"Mesajul BP este că grupul este «responsabil să acţioneze în caz de poluare pe mare şi va acoperi costurile»", a afirmat el.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings, curăţarea mareei negre din Golful Mexicului ar putea costa între două şi trei miliarde de dolari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici