Canada: un partid separatist din Quebec cere despărţirea de monarhia britanică

Un partid separatist din Quebec cere despărţirea de monarhia britanică, iar problema va fi tranşată în Parlamentul canadian.

310 afișări
Imaginea articolului Canada: un partid separatist din Quebec cere despărţirea de monarhia britanică

Miercuri, parlamentarii votează dacă statul canadian ar trebui să rupă legăturile cu monarhia, după ce liderul Blocului Quebecois, Yves-Francois Blanchet, a depus o moţiune care a forţat o dezbatere despre Coroană în Camera Comunelor.

Mişcarea sa vine ca urmare a refuzului a 14 politicieni recent aleşi din Quebec de a citi un jurământ de credinţă faţă de rege în timpul depunerii jurământului în legislativul provincial, aşa cum prevede legea canadiană.

Vorbind cu reporterii, Blanchet a recunoscut că moţiunea sa va eşua probabil, dar a spus că eşecul le va arăta locuitorilor din Quebec că politicienii federali „preferă să îl susţină pe rege în locul poporului".

În Canada, monarhul britanic este şeful statului. Monarhia îndeplineşte un rol simbolic, puterea de a guverna fiind încredinţată guvernului canadian.

Schimbarea sistemului actual ar avea nevoie de aprobarea Camerei Comunelor şi a Senatului, dar şi de acordul unanim al celor 10 provincii

Membrii Partidului Liberal, aflat la guvernare în Canada, au declarat deja că se vor opune moţiunii.

Mulţi locuitori din Quebec sunt în favoarea unei republici canadiene.

Sondajele de opinie sugerează că Canada în ansamblu rămâne divizată în ceea ce priveşte monarhia. Într-un sondaj Ipsos realizat după moartea reginei Elisabeta a II-a, jumătate dintre respondenţii canadieni - aproximativ 54% - au declarat că ţara lor ar trebui să rupă legăturile cu Coroana. Acest sentiment este cel mai puternic în Quebec, unde 79% au fost de acord.

Cu toate acestea, premierul Justin Trudeau a declarat că monarhia oferă ţării sale o „stabilitate extraordinară".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici