Câte monumente istorice au fost distruse în Ucraina de la începerea invaziei ruse?

Muzee, biserici şi un memorial al Holocaustului au fost distruse de bombardamentele ruseşti.

535 afișări
Imaginea articolului Câte monumente istorice au fost distruse în Ucraina de la începerea invaziei ruse?

Câte monumente istorice au fost distruse în Ucraina de la începerea invaziei ruse?

Agenţia culturală a ONU a confirmat că cel puţin 53 de situri istorice, clădiri religioase şi muzee au suferit daune în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia. 

„Aceasta este cea mai recentă listă, dar nu este exhaustivă, deoarece experţii noştri continuă să verifice o serie de rapoarte depuse de autorităţile ucrainene", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al UNESCO. 

Purtătorul de cuvânt a spus că UNESCO a folosit imagini din satelit şi rapoarte ale martorilor de la faţa locului pentru a verifica informaţiile furnizate de autorităţile ucrainene, transmite The Guardian

„Catastrofă culturală”: strigă ucrainenii care  se tem pentru operele artistice şi monumentele istorice din Ucraina pe fondul atacului. 
 
Cinci monumente istorice au fost distruse în Kiev, în timp ce alte cinci se află în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, care găzduieşte un grup de situri istorice.

UNESCO a declarat că, în total, 29 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente au fost confirmate  că sunt avariate. Lista nu include informaţii despre monumentele istorice din oraşul asediat Mariupol sau oraşul Herson unde ucrainenii încă se luptă cu ruşii. 

Catedrala Sfânta Sofia sau clădirile monahale ale Lavrei Kiev-Pechersk n-au fost avariate. 

Agenţia a mai inclus şi un muzeu de istorie locală din regiunea Kiev, teatrul din Mariupol, oraşul-por  asediat de ruşi timp de aproape o lună, şi memorialul Holocaustului din Harkov. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici