Cehia: un fost premier şi un general în retragere, în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Un fost premier şi un general în retragere se vor confrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Cehia, potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor desfăşurate sâmbătă.

384 afișări
Imaginea articolului Cehia: un fost premier şi un general în retragere, în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Fostul premier Andrej Babis pare să fi câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Cehia. Conform rezultatelor din peste 90% din circumscripţii, Babis are un mic avans faţă de generalul în retragere Petr Pavel, potrivit Reuters. Cei doi se vor confrunta în turul doi al alegerilor care va avea loc peste două săptămâni.

Rezultatele din 93,5% din circumscripţiile de vot au arătat că Babis a obţinut 35,8%, în faţa lui Pavel cu 34,6%. Era de aşteptat ca diferenţa să se reducă şi mai mult, deoarece rezultatele din unele centre urbane mari, unde Pavel are mai mulţi susţinători, nu au fost încă anunţate.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, este pro-occidental şi susţine continuarea ajutorului militar pentru Ucraina, precum şi adoptarea monedei euro.

Babis, care este un om de afaceri de succes, are relaţii apropiate cu Viktor Orban din Ungaria şi s-a pronunţat împotriva unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina. Sondajele îi dau lui Pavel un avantaj în al doilea tur de scrutin.

Funcţia de preşedinte al Cehiei nu are autoritate executivă, dar are puteri semnificative în numirea prim-miniştrilor, a şefilor băncii centrale şi în nominalizarea judecătorilor pentru Curtea Constituţională. Preşedinţii au un cuvânt de spus în afacerile externe şi sunt comandanţi ai armatei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici