Cel puţin 335 de morţi în Brazilia, din cauza inundaţiilor - FOTO, VIDEO

Regiunea muntoasă din apropiere de Rio de Janeiro se confruntă cu "cea mai gravă catastrofă din istoria sa, potrivit autorităţilor, după ce a fost devastată de ploile care au provocat moartea a cel puţin 335 de persoane.

282 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 335 de morţi în Brazilia, din cauza inundaţiilor - FOTO, VIDEO

Cel puţin 335 de morţi în Brazilia, din cauza inundaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În această regiune turistică situată la 100 de kilometri de Rio, ploile căzute în noaptea de marţi spre miercuri au provocat inundaţii şi alunecări de teren soldate cu victime.

Luni şi marţi, 13 persoane au decedat în urma inundaţiilor din regiunea Sao Paulo, cea mai mare metropolă din ţară.

Teresopolis, un oraş cu 180.000 de locuitori situat la 100 de kilometri de Rio, a fost afectat, cu 146 de morţi, a anunţat televiziunea de ştiri GloboNews.

"Nu am văzut aşa ceva decât la televizor, ai fi zis că este un film de groază. Case şi maşini au fost luate de torenţii de apă, era înspăimântător", a povestit Angela, în vârstă de 55 de ani.

Video stirileprotv.ro

GloboNews a difuzat imagini impresionante surprinse din elicopter cu torenţi de apă curgând pe versanţi şi case luate de noroi.

Secretarul Mediului din statul Rio, Carlos Minc, a calificat aceste ploi drept "cea mai gravă catastrofă din istoria Teresopolis".

Numărul morţilor a ajuns la 155 în oraşul Nova Friburgo, la 140 de kilometri de Rio. Printre aceste victime figurează trei pompieri care participau la operaţiunile de salvare.

În oraşul vecin Petropolis, fostă colonie imperială, au fost înregistrate 34 decese, a declarat primarul, dar această cifră ar putea să crească la 40, potrivit GloboNews.

Această regiune, unde altitudinea este de peste 2.200 de metri, este o destinaţie favorită încă din secolul al XIX-lea pentru locuitorii din Rio, care fug de căldura sufocantă de pe coastă în timpul verii.

"Este o mare catastrofă, o mare calamitate", a declarat primarul din Teresopolis, Jorge Mario Sedlacek.

Bilanţul a crescut pe tot parcursul zilei, pe măsură ce echipele de salvare ajungeau la satele sau la casele izolate în munţi. În absenţa străzilor, locuitorii au fost transportaţi cu elicopterul.

Cel puţin 1.000 de persoane au rămas fără adăpost şi zeci de poduri şi străzi au fost distruse la periferia Teresopolis, a explicat primarul.

O mare parte din oraş a rămas fără electricitate şi fără conexiuni telefonice, a precizat el.

"Locuitorii care şi-au părăsit casele sunt găzduiţi într-un centru de primire şi le furnizăm hrană", a precizat purtătoarea de cuvânt a primăriei.

Preşedintele Dilma Rousseff a oferit ajutorul Guvernului federal guvernatorilor din Rio şi Sao Paulo, a anunţat agenţia oficială Agencia Brasil.

Vara australă este însoţită de ploi zilnice în sud-estul Braziliei şi inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente în acest sezon.

Potrivit cotidianului Estado de Sao Paulo, 473 de persoane au murit în Brazilia în 2010 din cauza ploilor.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, ploile torenţiale au provocat moartea a 52 de persoane la Angra şi pe insula vecină Ilha Grande, două destinaţii turistice din apropiere de Rio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici