Cetăţean american, arestat în Coreea de Nord. Bărbatul "a comis o infracţiune" împotriva ţării

Coreea de Nord a confirmat vineri arestarea unui cetăţean american, dar nu a oferit precizări cu privire la procedurile angajate împotriva acestei persoane, care ar fi de origine coreeană, potrivit numelui ei.

1076 afișări
Imaginea articolului Cetăţean american, arestat în Coreea de Nord. Bărbatul "a comis o infracţiune" împotriva ţării

Cetăţean american, arestat în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Bărbatul arestat, Pae Jun-ho, a pătruns pe teritoriul Coreei de Nord la 3 noiembrie, ca turist, şi "a comis o infracţiune" împotriva ţării, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA. "El a fost arestat de către instituţiile corespunzătoare", precizează agenţia.

La 11 decembrie, diplomaţia americană anunţa că un american era deţinut în Coreea de Nord, o ţară vizată de sancţiuni internaţionale şi cu care Statele Unite nu întreţin relaţii diplomatice.

KCNA a adăugat vineri că Pae Jun-ho a fost vizitat de agenţi consulari de la Ambasada Suediei, care oferă protecţie consulară americanilor în Coreea de Nord.

Atunci când a confirmat arestarea americanului, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Victoria Nuland nu a oferit niciun detaliu despre identitatea acestuia.

Potrivit ziarului sud-coreean Kookmin Ilbo, citat de agenţia sud-coreeană, este vorba despre un american de origine coreeană, în vârstă de 44 de ani, angajat al unui tur-operator. Unul dintre turiştii cu care călătorea transporta un "hard disk" de calculator conţinând pretinse date sensibile, scria presa.

Mai mulţi americani au fost arestaţi, iar ulterior eliberaţi, în ultimii ani, în Coreea de Nord.

În 2010, fostul preşedinte Jimmy Carter a obţinut eliberarea lui Aijalon Mahli Gomes, condamnat la opt ani de detenţie pentru că a pătruns fără autorizare pe teritoriul Coreei de Nord venind dinspre China. Bill Clinton a intervenit, în 2009, pentru eliberarea a două jurnaliste americane, Laura Ling şi Euna Lee, arestate tot pentru pătrundere ilegală de pe teritoriul Chinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici