Jakarta, act de sfidare faţă de ambiţiile teritoriale ale Beijingului. China critică Indonezia pentru redenumirea unei porţiuni din Marea Chinei de Sud

Într-un act de sfidare faţă de ambiţiile teritoriale ale Beijingului din regiune, Guvernul de la Jakarta a decis să redenumească partea nordică a Mării Chinei de Sud aflată în zona economică exclusivă a Indoneziei, informează CNN.

4248 afișări
Imaginea articolului Jakarta, act de sfidare faţă de ambiţiile teritoriale ale Beijingului. China critică Indonezia pentru redenumirea unei porţiuni din Marea Chinei de Sud

China critică Indonezia pentru redenumirea unei porţiuni din Marea Chinei de Sud

În cadrul unei conferinţe de presă organizată la Jakarta, ministrul adjunct al Suveranităţii Maritime, Arif Havas Oegroseno a prezentat o nouă hartă cu teritoriul redenumit.

"Trebuie să continuăm să actualizăm denumirea mării şi să raportăm Organizaţiei Naţiunilor Unite despre situaţia graniţelor maritime", a declarat Oegroseno. "Acest sistem ar permite comunităţii internaţionale să cunoască teritoriul pe care îl tranzitează", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Geng Shuang, a declarat că "aşa-numita schimbare a numelui nu are sens şi nu conduce către soluţionarea efortuluiu de standardizare a denumirii teritoriului în cauză".

Marea Chinei de Sud reprezintă o zonă strategică importantă pentru Beijing. Anual, aproximativ 80% din ţiţeiul importat de China din zona Golfului Persic trece prin acest teritoriu. Mai mult, experţii consideră că această regiune este bogată în resurse naturale, precum petrolul şi gazele. Din acest motiv, regimul de la Beijing a încercat să controleze în totalitate această zonă, însă state precum Vietnam, Malaezia, Filipine sau Taiwan au, la rândul lor, pretenţii teritoriale.

În ultimii ani, China a investit masiv în construirea şi militarizarea unor insule artificiale în Marea Chinei de Sud.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici