Compania Google, obligată să plătească daune morale unui politician australian pentru clipurile defăimătoare de pe YouTube ale unui comentator politic

Google trebuie să suporte cheltuielile pentru daune morale din cauza unui vlogger care a făcut comentarii defăimătoare la adresa unui politician australian.

1815 afișări
Imaginea articolului Compania Google, obligată să plătească daune morale unui politician australian pentru clipurile defăimătoare de pe YouTube ale unui comentator politic

Sursa Foto - Captura You Tube/ CeBIT Australia

Luni, un tribunal australian i-a ordonat corporaţiei americane Google să plătească 750.000 de dolari australieni (echivalentul a 515.000 dolari americani) unui fost deputat senior, John Barilaro. 

Conform  Reuters, tribunalul a constatat că politicianul fost victimă a unei campanii „necruţătoare, rasistă, denigratoare, abuzivă şi defăimătoare” făcută de friendlyjordies alias Jordan Shanks-Markovina,  un comentator de pe  YouTube ce l-a determinat să renunţe la politică.

Curtea Federală a constatat că GOOGL.O Google de la Alphabet Inc, care deţine site-ul de partajare a conţinutului YouTube, a câştigat mii de dolari găzduind două videoclipuri care atacă vicepremierul din cel mai populat stat din Australia, New South Wales, fiind  vizionate de aproape 800.000 de ori între  de când au fost. postate la sfârşitul anului 2020.

Videoclipurile comentatorului politic Jordan Shanks au pus sub semnul întrebării integritatea legiuitorului, John Barilaro, pentru că l-a etichetat drept „corupt” fără dovezi şi l-a jignit cu termeni rasişti.  ”Sunt discursuri instigatoare la ură”, a declarat judecătorul, Steve Rares, în instanţă. 

Barilaro a renunţat la politică în octombrie 2021 după ce a declarat că  „am fost traumatizat de campania Google şi domnul Shanks şi... am fost determinat să părăsesc funcţia publică prematur”, a spus Rares. „Am considerat conduita Google în această procedură drept improprie şi nejustificată”.

Barilaro a intentat iniţial procesul împotriva comentatorului Jordan Shanks-Markovina, el fiind în calitate de autor al videoclipurilor, apoi împotriva Google, în calitate de editor prin serviciul său YouTube.

Shanks-Markovina şi-a cerut scuze în instanţă pentru remarcile presupuse jignitoare făcute în videoclipuri în noiembrie 2021. 

Comentatorul politic l-a acuzat că „este un escroc corupt”, „a făcut mărturie mincinoasă de nouă ori”, „s-a comportat în aşa fel încât că săvârşind mărturie mincinoasă de nouă ori,  ar trebui să fie închis”, „a dat mită de 3,3 milioane dolari unei companii de carne de vită”, „a votat în mod corupt împotriva unei comisii regale pentru furtul de apă”, „a fost implicat în şantajarea consilierilor pe banii contribuabililor”, „a pus în buzunar milioane de dolari care au fost furaţi de la Consiliul Narrandera Shire ”. 

Vloggerul Shanks, care are 625.000 de abonaţi pe YouTube, a ajuns la o înţelegere cu Barilaro anul trecut, care a implicat editarea videoclipurilor  şi plata către fostul politician a 100.000 de dolari australieni.

Un exemplu de un clip video în care vloggerul  îl critică pe fostul politician - minutul 01:33 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici