Compania McDonald's, acuzată că îşi exploatează salariaţii

Gigantul fast-food McDonald's a fost acuzat în faţa Senatului brazilian că exploatează salariaţii din Brazilia, cărora le impune programe de muncă variabile şi îi obligă să se afle la dispoziţia companiei fără remuneraţie, au declarat surse din Senat.

320 afișări
Imaginea articolului Compania McDonald's, acuzată că îşi exploatează salariaţii

Compania McDonald's, acuzată că îşi exploatează salariaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sindicatul muncitorilor din sectorul serviciilor, care se află la originea plângerii depuse în faţa Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul Senatului, afirmă că McDonald's a impus angajaţilor programe de lucru "mobile şi variabile". În plus, "în perioadele cu activitate mai redusă în local, angajaţii sunt conduşi într-o sală de odihnă, unde trebuie să stea la dispoziţia McDonald's, dar fără să fie" remuneraţi pentru perioada pe care o petrec acolo, a declarat Sindicatul Sinthoresp.

Din cauza acestei măsuri, unii angajaţi ajung să fie plătiţi cu mai puţin de 230 de reali (aproximativ 130 de dolari) pe lună, potrivit sindicatului. Salariul minim în Brazilia este 545 de reali (309 dolari).

Directorul McDonald's pentru Relaţii Publice, Pedro Parizi, a admis că, într-o întreprindere cu 40.000 de angajaţi, abuzurile sunt posibile, dar a dat asigurări că este vorba despre "cazuri excepţionale".

"McDonald's tocmai a adoptat diverse măsuri pentru a evita probleme ca aceasta", a declarat Parizi în timpul unei audieri în Senat.

McDonald's respinge aceste acuzaţii, într-un comunicat de presă, şi subliniază că lanţul de restaurante a fost una dintre primele întreprinderi care au creat "un sistem biometric elecronic" pentru înregistrarea orelor de muncă în Brazilia, potrivit agenţiei de presă Estado din Sao Paulo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici