Concentraţie mare de arsenic, găsită într-o plantă medicinală chineză vândută în Suedia

Autoritatea suedeză pentru Securitate Alimentară a anunţat marţi într-un comunicat că a găsit o concentraţie "extrem de ridicată" de arsenic, potenţial mortală, într-o plantă medicinală chineză.

653 afișări
Imaginea articolului Concentraţie mare de arsenic, găsită într-o plantă medicinală chineză vândută în Suedia

Concentraţie mare de arsenic, găsită într-o plantă medicinală chineză vândută în Suedia

Substanţa toxică este prezentă în cantitate mare într-un produs numit Niu-Huang Chieh-tu-pien, care, potrivit unor vânzători specializaţi în medicina tradiţională chineză, tratează o multitudine de afecţiuni, de la dureri de dinţi la infecţii cutanate etc.

Produsul este comercializat, de asemenea, sub două nume indiene, ca Divya Kaishore Guggul şi Chandraprabha Vati.

"Doza recomandată oferă zilnic o cantitate de arsenic anorganic care, în cel mai rău scenariu, reprezintă jumătate din doza cea mai slabă ce poate provoca moartea", a declarat un toxicolog al Autorităţii pentru Securitate Alimentară, Leif Busk.

"Prin urmare, cel care o consumă poate fi foarte grav afectat. Este destul de înfricoşător că există întreprinderi care vând aceste substanţe extrem de periculoase pentru sănătate", a adăugat toxicologul suedez.

Produsul a fost descoperit în "această vară", la Stockholm, unde a fost retras de pe piaţă, dar nu este exclus faptul că se vinde în continuare în alte oraşe. De asemenea, produsul poate fi cumpărat pe Internet.

Suedia a anunţat că a sesizat sistemul de alertă rapidă pentru alimente al Uniunii Europene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici