Congresmeni americani vor sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord: Vor contribui din plin la falimentul regimului de la Phenian

Un influent congresmen american a promis miercuri adoptarea unor sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord din cauza îngrijorărilor legate de situaţia drepturilor omului, după ce un raport ONU a comparat crimele Phenianului cu cele ale naziştilor.

639 afișări
Imaginea articolului Congresmeni americani vor sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord: Vor contribui din plin la falimentul regimului de la Phenian

Congresmeni americani vor sancţiuni mai dure împotriva Coreei de Nord: Vor contribui din plin la falimentul regimului de la Phenian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ed Royce, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a declarat în cursul unei audieri că susţine adoptarea unei noi legi care să extindă sancţiunile împotriva Coreei de Nord, pedepsind guvernele străine care ajută regimul condus de Kim Jong-un.

Iniţiativa legislativă, care are până în prezent susţinerea a peste 130 de congresmeni din totalul de 435 ai Camerei Reprezentanţilor, "vizează regimul acolo unde, cu siguranţă, este cel mai vulnerabil: portofelul său", a subliniat Ed Royce.

"Îl va împiedica pe Kim Jong-un să aibă acces şi să poată utiliza această valută forte de care are nevoie pentru a-şi plăti generalii", a adăugat el, declarându-se convins că "va contribui din plin la falimentul regimului" de la Phenian.

Coreea de Nord este vizată în acest moment de cele mai multe sancţiuni la nivel internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a impus restricţii în domenii întregi ale economiei Phenianului, pentru a pedepsi, printre altele, testele balistice desfăşurate de Coreea de Nord.

Proiectul de lege prevede sancţiuni din partea Statelor Unite împotriva guvernelor străine sau instituţiilor financiare care colaborează cu Phenianul în domeniul comerţului sau al tranzacţiilor financiare.

Iniţiativa legislativă ar putea afecta bănci din China, Beijingul dând dovadă până în prezent de o răbdare tot mai scăzută în faţa aliatului său, fără să adopte, totuşi, măsuri care să destabilizeze regimul de la Phenian.

Un raport al Serviciului de cercetare al Congresului (CRS) a atras atenţia însă că această lege ar putea pune în conflict Statele Unite cu aliatul lor sud-coreean, dacă preşedinta Park Geun-hye va încerca să extindă zona industrială Kaesong, un simbol al cooperării între cele două părţi, pe care Phenianul a închis-o anul trecut.

O comisie ONU de anchetă privind drepturile omului a publicat luna trecută un raport despre situaţia din Coreea de Nord, acuzând regimul că a comis crime împotriva umanităţii la o scară atât de largă încât pot fi făcute comparaţii cu crimele comise de Germania nazistă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici