Coreea de Nord a încheiat modernizarea poligonului de la Sohae, afirmă un institut american

Coreea de Nord ar fi încheiat lucrările de modernizare ale principalului său poligon de lansare de rachete, la Sohae (vest), iar Coreea de Sud se aşteaptă la o eventuală lansare în octombrie, a anunţat marţi un institut american de cercetare, relatează AP în pagina electronică.

281 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a încheiat modernizarea poligonului de la Sohae, afirmă un institut american

Coreea de Nord a încheiat modernizarea poligonului de la Sohae, afirmă un institut american (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Oficiali sud-coreeni preconizează că Phenianul va marca 70 de ani de la crearea partidului comunist unic printr-o "provocare strategică" - o posibilă lansare de pe poligonul de la Sohae, de unde regimul stalinist a lansat prima rachetă în spaţiu, în decembrie 2012, sub un val de condamnări internaţionale.

Institutul Statele Unite-Coreea din cadrul Şcolii pentru Studii Internaţionale Avansate Johns Hopkins afirmă că imagini înregistrate prin sateliţi comerciali pe 21 iulie arată că Phenianul a accelerat, începând din primăvară, construirea unei clădiri de susţinere pe rampa de lansare, unde sunt pregătite rachetele. Pare, de asemenea, că a finalizat lucrările la o structură mobilă, pe şine, înaltă de mai multe etaje, care care va fi folosită pentru aducerea rachetei sau treptelor acesteia la turnul de lansare.

Însă Institutul afirmă că nu există probe potrivit cărora în prezent ar avea loc pregătiri în vederea unei lansări.

"În pofida faptului că instalaţia este pregătită, după finalizarea unui program de construire început în 2013, nu vedem încă vreun semn de pregătiri la instalaţia de la Sohae, în vederea unui eveniment în octombrie", a declarat Joel Wit, un fost oficial de la Departamentul de Stat american şi editor al site-ului Institutului - 38 North.

Impredictibilul lider nord-coreean Kim Jong-un este îndeaproape asociat cu programul spaţial al acestei ţări sărace, despre care el afirmă că este paşnic. La începutul lui mai, presa de stat l-a citat afirmând că Phenianul va lansa sateliţi în spaţiu, în momentul şi locul ales de partidul unic.

Coreea de Nord este vizată de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care-i interzic să lanseze rachete, întrucât această tehnologie poate fi utilizată pentru lansarea unor rachete balistice.

Potrivit unor surse guvernamentale sud-coreene, citate săptămâna trecută de agenţia de ştiri Yonhap, Coreea de Nord aproape finalizase modificările la poligonul de la Sohae, inclusiv extinderea unui turn de lansare care ar putea fi folosit pentru lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune mai mare decât racheta lansată în urmă cu trei ani. Lansarea ar urma să marcheze, pe 10 octombrie, 70 de ani de la crearea Partidului Muncitorilor din Coreea.

"Sunt sigur că vom avea o sărbătoare mare", le-a răspuns ambasadorul nord-coreean la ONU Jang Il-hun, marţi, unor jurnalişti care l-au întrebat despre un posibil test de rachetă cu ocazia acestei aniversări. "Suntem liberi să facem orice vrem", a adăugat el.

Jang Il-hun a făcut aceste declaraţii la sediul misiunii nord-coreene la ONU.

Un expert în imagerie satelitară, Tim Brown, notează în analiza Institutului că Phenianul a finalizat recent lucrările de construire a unui adăpost cu o lungime de 240 de metri, menit să ascundă o linie ferată care urmează să fie folosită pentru transportarea materialului la rampa de lansare. În opinia sa, adăpostul are scopul să împiedice observarea prin satelit.

Îngrijorările cu privire la dezvoltarea unor capacităţi balistice de către Coreea de Nord sunt legate în mare parte de faptul că acestea pot fi folosite pentru obţinerea de armament nuclear.

Ambasadorul nord-coreean în China Ji Jae-ryong a declarat marţi, la Beijing, că ţara sa nu este absolut deloc interesată de tipul de acord nuclear la care Iranul a ajuns luna aceasta cu marile puteri, deoarece Coreea de Nord este un "stat înarmat cu armament nuclear".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici