CRIZA DIN SIRIA: SUA, convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic. Atacul chimic a provocat moartea a 1.429 de persoane. ANUNŢUL lui Barack Obama

Statele Unite sunt convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic la 21 august, a declarat vineri secretarul de Stat american John Kerry. Oficialul american a menţionat că atacul chimic din Siria a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, potrivit informaţiilor obţinute de serviciile de informaţii americane.

2298 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA: SUA, convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic. Atacul chimic a provocat moartea a 1.429 de persoane. ANUNŢUL lui Barack Obama

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Dovezile americane ce îl implică pe Bashar al-Assad în atacul chimic

Casa Albă a dat publicităţii, vineri, un raport al serviciilor de informaţii americane care conchide că regimul sirian al lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul cu arme chimice din 21 august, dintr-o suburbie a Damascului, relatează AFP.

UPDATE Barack Obama susţine că nu a luat încă o "decizie finală" în privinţa Siriei

Preşedintele american Barack Obama a anunţat vineri că nu a luat încă o "decizie finală" în privinţa Siriei, relatează AFP.

Asigurând că recursul la astfel de arme ar ameninţa securitatea naţională americană, preşedintele a subliniat că lumea nu poate să accepte ca femei şi copii să fie gazaţi, după publicarea raportului serviciilor de informaţii americane, avansând numărul de 1.429 de morţi într-un astfel de atac atribuit regimului sirian în apropiere de Damasc, la 21 august.

Obama, care s-a exprimat la Casa Albă înainte de a participa la un minisummit cu omologii său din ţările baltice, a condamnat "neputinţa" în dosarul sirian a Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia, aliat al Damascului, a blocat orice iniţiativă.

Preşedintele a cerut, de asemenea, lumii să nu rămână "paralizată" în faţa situaţiei din Siria, la o zi după respingerea de către Parlamentului britanic al unei eventuale intervenţii armate împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

UPDATE SUA sunt convinse că Damascul a folosit gaz neurotoxic

Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, difuzat de Casa Albă şi care se sprijină pe surse "multiple", Guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaz neurotoxic în acest atac, fiind "foarte improbabil" ca acesta să fi fost comis de rebeli.

Acest document a fost publicat în momentul în care secretarul de Stat John Kerry vorbea despre o eventuală acţiune "cu ţintă precisă" împotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru a pedepsi acest atac.

"Statele Unite conchid cu o convingere fermă că Guvernul sirian a comis un atac cu arme chimice în suburbiile Damascului la 21 august 2013", afirmă acest document, care a fost promis de Casa Albă de la jumătatea săptămânii.

"Conchidem, în plus, că regimul (Assad) a recurs la un agent neurotoxic în timpul acestui atac", potrivit aceleiaşi surse.

Serviciile de informaţii americane au oferit, de asemenea, o estimare a numărului de victime, subliniind că această cifră riscă să crească.

"O estimare preliminară a administraţiei americane stabileşte că 1.429 de persoane au fost ucise în atacul chimic, dintre care cel puţin 426 de copii", potrivit documentului.

Textul, ajustat pentru a nu compromite sursele americane, respinge, de asemenea, teoria apărată de Damasc şi Rusia, potrivit căreia rebelii ar fi responsabili de acest atac.

"Noi conchidem că scenariul potrivit căruia opoziţia a comis atacul din 21 august este foarte improbabil", susţin serviciile de informaţii.

Potrivit aceleiaşi surse, "elemente folosite de serviciile de informaţii pentru a ajunge la această concluzie includ date despre pregătirile pentru acest atac efectuate de regim şi modul în care au fost făcute acestea".

Raportul menţionează, de asemenea, "multiple surse de informaţii privind atacul însuşi şi efectele sale, observaţiile noastre după atac şi diferenţele dintre capacităţile regimului şi cele ale opoziţiei".

"Concluzia noastră privind convingerea fermă (că regimul a comis atacul chimic) este poziţia cea mai fermă pe care comunitatea de informaţii o poate lua fără să o poată confirma", subliniază raportul.

UPDATE John Kerry vorbeşte despre o acţiune militară cu ţintă precisă în Siria, fără trupe la sol

Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat vineri că în cazul în care Statele Unite ar desfăşura o acţiune împotriva Siriei, aceasta ar fi una cu ţintă precisă, fără trupe la sol, relatează AFP.

Pentru această posibilă acţiune militară, şeful diplomaţiei americane a citat ca posibili aliaţi Franţa, Liga Arabă şi Australia.

El a apreciat, de asemenea, că această operaţiune ar fi un mesaj trimis Iranului şi Hezbollah, susţinători ai Damascului.

UPDATE John Kerry promite că SUA nu vor "repeta" experienţa Irakului

Secretarul american de Stat, John Kerry, a promis, vineri, că Statele Unite nu vor "repeta" experienţa războiului din Irak dacă vor trebui să acţioneze militar împotriva Siriei.

Kerry a asigurat că după experienţa invaziei Irakului, în urmă cu zece ani, pe baza unor informaţii false despre arme de distrugere în masă, Statele Unite nu vor comite aceeaşi greşeală.

"Serviciile noastre de informaţii au trecut în revistă şi revăzut cu atenţie informaţiile cu privire la acest atac" chimic în Siria, la 21 august.

"Acest lucru s-a făcut cu o atenţie mai mare decât în cazul Irakului. Nu vom repeta acest moment", a promis Kerry.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane a anunţat, vineri, că preşedintele Statelor Unite Barack Obama îşi consultă echipa de securitate naţională, vineri dimineaţa, pe tema crizei din Siria.

"În cursul acestei dimineţi, preşedintele se întâlneşte cu Consiliul pentru Securitate Naţională ca să discute despre folosirea armelor chimice, la 21 august, de către regimul lui (Bashar al-)Assad", a precizat un oficial, sub acoperirea anonimatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici