Criza din SIRIA. Donald Trump, noi declaraţii despre un atac cu rachete. Forţele militare americane şi aliate, poziţionate pentru a ţinti forţe guvernamentale/ Theresa May a convocat miniştrii britanici

Situaţia din Siria rămâne încordată, după ce preşedintele Trump a avertizat Rusia, miercuri, că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul de la Damasc şi Rusia au negat orice implicare în atacul chimic de la periferia Damascului, sugerând că incidentul ar putea fi folosit ca pretext pentru o intervenţie militară. Preşedintele SUA a promis o ripostă dură la atacul chimic soldat, potrivit diverselor surse, cu moartea a 40-60 de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.000. Preşedintele american s-a consultat cu Franţa şi Marea Britanie pentru o ripostă militară multinaţională în Siria.

25713 afișări
Imaginea articolului Criza din SIRIA. Donald Trump, noi declaraţii despre un atac cu rachete. Forţele militare americane şi aliate, poziţionate pentru a ţinti forţe guvernamentale/ Theresa May a convocat miniştrii britanici

Criza din SIRIA. Rusia ţine legătura cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi NATO privind posibile ATACURI

UPDATE 13.30 Donald Trump: Nu am spus niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat, joi, că nu a precizat niciodată când ar putea avea loc un atac asupra Siriei, adăugând că acesta ar putea avea loc ”foarte curând sau nu”, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

”Niciodată nu am spus când ar putea avea loc un atac asupra Siriei. Ar putea avea loc foarte curând sau nu. În orice caz, Statele Unite, sub Administraţia mea, au făcut o treabă foarte bună pentru eliminearea Stat Islamic din regiune”, a scris Trump pe Twitter.

UPDATE 13.00 Forţele militare americane şi aliate, poziţionate pentru a ataca ţinte guvernamentale siriene

Două distrugătoare americane dotate cu rachete Tomahawk sunt poziţionate pentru a ataca Siria, relatează CNN, în situaţia în care, într-adevăr, Preşedintele Trump va ordona un atac asupra forţelor guvernamentale siriene.

Opţiunile de atac americane nu s-ar limita, însă, la cele două distrugătoare (oricum suficiente pentru a lansa un baraj de zeci de rachete). Statele Unite are mai avea la dispoziţie şi avioanele de lupta F-22, staţionate în baza Al Udeid Air Base din Qatar, şi care ar putea ataca ţinte din Siria chiar din spaţiul aerian Iordanian (foarte probabil în afara razei rachetelor ruseşti S-400). Nu în ultimul rând, ar mai avea şi submarine ale Flotei a Şasea din Mediterană, de asemenea dotate cu rachete Tomahawk.

Alături de forţele americane dispuse pentru a interveni ar fi şi forţe franceze şi britanice. Franţa, de exemplu, are avione Rafale staţionate în Iordania, utilizate anterior împotriva Statului Islamic. Iar Marea Britanie are avioane staţionate tot la Al Udeid Air Base, din Qatar, precum şi în Cipru.

În situaţia în care Washington-ul ar decide să răspundă cu forţă militară, ar rămâne de văzut exact care ar fi ţinta. Asta pentru că un atac asupra unor instalaţii de stocare a armelor chimice nu ar face altceva decât să disperseze agenţii chimici în aer, nu să îi şi distrugă. Pentru acest lucru ar fi necesară arderea lor la temperaturi ridicate, pe perioade îndelungate, utilizând instalaţii specializate.
Statele Unite a mai efectuat un atac cu rachete Tomahawk asupra unor ţinte guvernamentale siriene, cu exact un an în urmă, şi tot ca urmare a unui atac chimic care a avut loc în Idlib, din nord-vestul Siriei. Atunci, Statele Unite nu a vizat ţinte centre de stocare sau de producţie a agenţilor chimici, ci ţinte militare.

UPDATE 12.20 Vladimir Putin şi Benjamin Netanyahu au discutat despre situaţia din Siria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat, joi, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situaţia din Siria, iar liderul de la Kremlin l-a îndemnat pe prim-ministrul Israelului să nu întreprindă acţiuni care să destabilizeze Siria, relatează site-ul agenţiei Tass.

”Preşedintele Vladimir Putin şi premierul Israelului au avut o conversaţie telefonică, la cererea părţii israeliene. Cei doi lideri au discutat despre problemele din Siria, inclusiv de atacul lansat de forţele israeliene asupra unei baze militare din provincia siriană Homs. Vladimir Putin a subliniat că respectarea suveranităţii Siriei este de o importanţă fundamentală şi l-a îndemnat pe Netanyahu să nu întreprindă acţiuni care ar putea destabiliza Siria”, a transmis Administraţia Prezidenţială din Rusia.

Cel puţin 14 persoane au murit după ce baza militară Tiyas, aflată în provincia Homs, a fost lovită de rachete israeliene. Drept reacţie, Iranul a ameninţat că va ataca Israelul din cauza bombardamentelor

 11.00 Theresa May a convocat miniştrii britanici pentru a lua o hotărâre privind Siria

Premierul Theresa May a convocat, joi, miniştrii britanici într-o şedinţă specială pentru a discuta dacă Marea Britanie se va alătura Franţei şi Naţiunilor Unite într-o posibilă operaţiune militară în Siria, în urma unui presupus atac chimic, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia, miercuri, că va desfăşura acţiuni militare în Siria, acuzând Moscova pentru susţinerea preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rusia a avertizat Occidentul împotriva unui atac asupra Siriei, care este de asemenea susţinută de Iran. Moscova consideră că atacul chimic produs la periferia Damascului a fost comis de organizaţia umanitară insurgentă Căştile Albe, fiind o înscenare.

În acest context, Theresa May a convocat miniştrii britanici pentru a purta o discuţie privind reacţia Marii Britanii la presupusul atac chimic.

"Atacul chimic, care a avut loc duminică în Siria, reprezintă un act şocant şi barbaric. Toate indiciile arată că regimul sirian este responsabil", a declarat Theresa May.

Marea Britanie a mai lansat în trecut atacuri aeriene din baza militară pe care o deţine în Cipru, însă vizând doar grupuri militante ale organizaţiei Stat Islamic.

9.00 Donald Trump şi Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia din Siria

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre situaţia de criză din Siria şi au fost de acord să menţină un dialog privind problemele din regiune, a informat Casa Albă printr-un comunicat, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Preşedintele Donald J. Trump a vorbit astăzi cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre criza actuală din Siria. Cei doi lideri au convenit să păstreze dialogul privind situaţia ", a spus Casa Albă, fără a oferi detalii suplimentare.

7.30 Rusia se află în contact direct cu şefii Statului Major General al Armatei SUA şi desfăşoară consultări cu NATO prin intermediul Turciei în privinţa gestionării conflictului din Siria, a declarat Vladimir Şamanov, şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, relatează site-ul agenţiei Tass.

"Este în desfăşurare un dialog direct cu liderii Statului Major General al Armatei SUA. Prin aliaţii noştri, omologii turci, comunicările sunt verificate cu NATO. Indiferent cât de emoţionante şi ameninţătoare ar fi putut fi declaraţiile domnului [Donald] Trump, răspunsul din partea premierului britanic Theresa May şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron arată că nu există unitate şi că măsurile adoptate au dus la aceste rezultate", a spus Şamanov într-un interviu pentru televiziunea Rossiya 1.

Şeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, a mai precizat că ţara sa nu este alarmată de informaţiile privind posibile atacuri ale SUA în Siria.

Vladimir Şamanov a făcut un apel către populaţia rusă să nu se alarmeze în privinţa situaţiei actuale, adăugând că responsabilii militari, diplomatici şi politici ai Rusiei colaborează non-stop.


Cât de critică este situaţia din Siria?

Miercuri, preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.

La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe. Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici