De ce n-a vrut Donald Trump să dea mâna cu Angela Merkel. Liderul de la Casa Albă susţine că Germania datorează NATO sute de MILIARDE de euro. Berlinul consideră situaţia "REVOLTĂTOARE"

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a cerut cancelarului Angela Merkel să plătească restanţe de 346 de miliarde de euro pe care Germania l-ar avea faţă de Alianţa Nord-Atlantică, afirmă surse guvernamentale germane, Berlinul respingând aceste datorii şi catalogând situaţia "revoltătoare".

58588 afișări
Imaginea articolului De ce n-a vrut Donald Trump să dea mâna cu Angela Merkel. Liderul de la Casa Albă susţine că Germania datorează NATO sute de MILIARDE de euro. Berlinul consideră situaţia "REVOLTĂTOARE"

De ce n-a dat mâna Donald Trump cu Angela Merkel. Liderul de la Casa Albă susţine că Germania datorează NATO sute de MILIARDE euro. Berlinul consideră situaţia "REVOLTĂTOARE"

Donald Trump s-a întâlnit în urmă cu o săptămână, la Washington, cu Angela Merkel. După întrevederea în cursul căreia preşedintele Statelor Unite a refuzat să dea mâna cu Angela Merkel, liderul de la Casa Albă a argumentat că, în pofida relatărilor presei care ar răspândi "ştiri false", a avut o întrevedere "minunată" cu şeful Guvernului german. "În pofida a ceea ce aţi auzit de la presa de ştiri false, am avut o întrevedere minunată cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Cu toate acestea, Germania datorează sume mari de bani Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite; trebuie plătit mai mult pentru apărarea puternică şi foarte scumpă de care beneficiază Germania", a transmis Donald Trump sâmbăta trecută.

Surse guvernamentale germane au dezvăluit pentru publicaţia britanică The Sunday Times că Donald Trump i-a spus Angelei Merkel că Germania ar avea o datorie de 346 de miliarde de euro la NATO.

"Este revoltător; ideea formulării unor astfel de solicitări este de a intimida cealaltă parte, dar cancelarul a avut o atitudine calmă şi nu va răspunde provocărilor", a declarat, sub protecţia anonimatului, un membru al Guvernului Germaniei.

Luni, Guvernul Germaniei a transmis că Berlinul nu are astfel de restanţe faţă de Alianţa Nord-Atlantică, informează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Guvernul Angela Merkel a respins şi pe 19 martie acuzaţiile lui Donald Trump privind datoriile, Berlinul contestând solicitările de alocare a 2% din PIB doar pentru misiuni NATO, argumentând că trebuie inclusă şi UE. Germania "nu are nicio restanţă la NATO", a declarat atunci Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării. "Vrem o distribuire în mod corect a contribuţiilor şi este necesar un concept modern în materie de securitate. Trebuie să includă atât structuri moderne ale NATO, dar şi structuri de apărare ale Uniunii Europene şi contribuţii la misiuni NATO", a spus Ursula von der Leyen.

Germania pare să sugereze astfel că va pune accent pe apărarea Uniunii Europene, semnalând o posibilă relaxare în privinţa contribuţiilor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

În februarie, cancelarul Angela Merkel i-a transmis lui Donald Trump că Statele Unite au putere datorită Alianţei Nord-Atlantice, liderul de la Berlin refuzând creşterea imediată a bugetului apărării. "Eu cred că puterea Statelor Unite creşte şi datorită Alianţei Nord-Atlantice. Alianţa Nord-Atlantică este importantă şi pentru Statele Unite", a afirmat Angela Merkel. Referindu-se la insistenţele în sensul suplimentării bugetului pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB, Angela Merkel a amintit că Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru apărare, precizând că ţinta de 2% din PIB va fi atinsă în 2024.
La sfârşitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieşire din spaţiul comunitar şi al riscurilor ca Administraţia Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici