Departamentul de Stat al SUA aprobă potenţiale vânzări de arme în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potenţiale vânzări de sisteme de rachete HIMARS către Estonia, de rachete către Norvegia şi de torpile către Coreea de Sud, în cadrul unor tranzacţii separate care ar putea avea o valoare totală de peste 1,5 miliarde de dolari, a anunţat Pentagonul.

2405 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Stat al SUA aprobă potenţiale vânzări de arme în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Vânzările au loc în contextul în care ţările europene sporesc achiziţiile de arme după ce Rusia a invadat Ucraina, sporind temerile legate de securitate în întreaga regiune, relatează Reuters.

Sistemele HIMARS donate de Statele Unite şi aliaţi sunt folosite de Ucraina în lupta sa cu Rusia.

Pachetul aprobat pentru Estonia va include până la şase lansatoare M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), muniţii, echipamente de sprijin, piese de schimb şi suport tehnic, a precizat Pentagonul.

Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a Pentagonului a notificat vineri Congresul cu privire la posibila vânzare către Estonia, alături de celelalte două vânzări militare externe.

Tot vineri au fost făcute publice aprobările separate ale Departamentului de Stat privind potenţiala vânzare de rachete aer-aer cu rază medie de acţiune şi echipamente conexe pentru Norvegia, într-o tranzacţie evaluată la 950 de milioane de dolari, şi de torpile uşoare MK 54 pentru Coreea de Sud, cu o valoare estimată la 130 de milioane de dolari.

În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu spune că au fost semnate contracte sau că negocierile s-au încheiat.

Pentagonul a precizat că Lockheed Martin Corp a fost contractorul principal pentru sistemele HIMARS, iar Raytheon Technologies a fost contractorul principal pentru cele până la 205 rachete AIM-120 C-8 sau D Advanced Medium-Range Air-to-Air.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici