Deputaţii din Olanda au recunoscut genocidul armean din 1915 | Turcia condamnă decizia şi susţine că rezoluţia adoptată nu are validitate

Ministerul turc de Externe a condamnat, joi, rezoluţia adoptată de către deputaţii din Parlamentul Olandei în favoarea recunoaşterii genocidului armean din 1915, relatează site-urile agenţiilor Anadolu şi Reuters.

905 afișări
Imaginea articolului Deputaţii din Olanda au recunoscut genocidul armean din 1915 | Turcia condamnă decizia şi susţine că rezoluţia adoptată nu are validitate

Deputaţii din Olanda recunosc genocidul armean,decizie care va amplifica tensiunile cu Turcia

"Condamnăm cu fermitate decizia Camerei Reprezentanţilor din Olanda de a recunoaşte evenimentele din 1915 drept <genocid>", se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Ankara.

Descriind decizia Camerei inferioare a Parlamentului olandez drept "nefondată", Ministerul turc de Externe a transmis că rezoluţia adoptată nu are acoperire în istorie sau în justiţie, "prin urmare, nu are caracter legal obligatoriu sau validitate".

"Poziţia Turciei în legătură cu evenimentele din 1915 se bazează pe fapte istorice şi pe principiile de drept", se mai arată în comunicatul ministerului.

Potrivit Turciei, evenimentele din 1915 în urma cărora aproximativ 1,5 milioane de armeni au murit în regiunea Anatolia de Est au fost cauzate de coalizarea armenilor cu ruşii invadatori şi implicit de revolta împotriva forţelor Imperiului Otoman.

Regimul de la Ankara susţine că au existat victime de ambele tabere în timpul Primului Război Mondial şi a catalogat masacrele din 1915 drept "o tragedie". Turcia propune înfiinţarea unei comisii mixte formată din istorici din Turcia şi Armenia plus experţi internaţionali pentru a aborda această problemă.

Ministrul olandez de Externe, Sigrid Kaag, a precizat că Guvernul nu validează această poziţie, deşi membri ai coaliţiei au votat în favoarea rezoluţiei.

Până în prezent, Parlamentele din peste 20 de ţări, inclusiv Germania, au adoptat legi sau rezoluţii care recunosc în mod explicit "genocidul armean din 1915".

 
ŞTIREA INIŢIALĂ
 
Deputaţii din Olanda au adoptat, joi seară, o rezoluţie în favoarea recunoaşterii genocidului armean, o măsură care va amplifica tensiunile cu Turcia, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Camera inferioară a Parlamentului Olandei s-a pronunţat, cu 142 de voturi pentru şi trei împotrivă, în favoarea unei moţiuni de recunoaştere a "genocidului armean".

În virtutea acestei decizii, Olanda va trimite un reprezentant al Guvernului la Erevan pe 24 aprilie, pentru comemorarea masacrelor comise de Imperiul Otoman în 1915.

Turcia refuză să considere masacrele din Armenia ca fiind acte de genocid.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici