Deţinerea bombei nucleare ar ameninţa securitatea Iranului, potrivit ministrului de Externe

Deţinerea bombei atomice ar ameninţa securitatea Iranului, a declarat ministrul iranian al Afacerilor Externe Mohammad Javad Zarif.

179 afișări
Imaginea articolului Deţinerea bombei nucleare ar ameninţa securitatea Iranului, potrivit ministrului de Externe

Deţinerea bombei nucleare ar ameninţa securitatea Iranului, potrivit ministrului de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Considerăm că deţinerea armei nucleare nu este conformă intereselor ţării şi ar ameninţa securitatea Iranului", a declarat Zarif, citat vineri de agenţia Fars.

Însă el a adăugat imediat că "poporul iranian nu va renunţa la drepturile sale" în domeniul nuclear. "Dar vom arăta lunii întregi că nu există vreo ameninţare din partea Iranului" împotriva altor ţări, a adăugat el. "Singura ameninţare nucleară (...) vine din partea regimului sionist", a continuat şeful diplomaţiei iraniene, referindu-se la Israel.

Întrebat despre sancţiunile ONU şi cele adoptate de Statele Unite şi state europene, care afectează dur ţara, Zarif a răspuns că este necesar ca "terenul să fie pregătit pas cu pas, prin negocieri raţionale, atenuarea şi anularea sancţiunilor pe termen mediu şi lung".

Sancţiunile occidentale în domeniile petrolier şi bancar, instituite de la începutul lui 2012, au redus cu jumătate exporturile şi veniturile petroliere, provocând o prăbuşire a monedei locale şi o inflaţie de aproximativ 40%.

Noul preşedinte Hassan Rohani, care a preluat funcţia pe 4 august, a declarat recent că va angaja "negocieri serioase" cu marile puteri în cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) în vederea soluţionării crizei nucleare, subliniind totodată că Iranul nu va renunţa la "drepturile sale de netăgăduit", ca cel de a îmbogăţi uraniu. Rohani a promis "şi mai multă transparenţă" asupra programului nuclear cu scopul de a dovedi natura paşnică a acestuia.

"Cred că oficialii occidentali nu au înţeles bine mesajul din alegerile prezidenţiale (de la 14 iunie, în urma cărora a fost ales clericul moderat Hassan Rohani). Ei cred că Guvernul va renunţa la drepturile iranienilor" în domeniul nuclear, a mai declarat Zarif.

Iranul a anunţat că deţine, în prezent, aproximativ 18.000 de centrifuge destinate îmbogăţirii uraniului, principala sursă de îngrijorare a occidentalilor şi Israelului, care acuză Teheranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici