Discuţiile de pace din Columbia cu rebelii din gruparea ELN au înregistrat progrese. Peste şase decenii de conflict armat ar putea fi încheiate

  • Preşedintele Gustavo Petro vrea să-şi respecte promisiunile făcute în campania electorală
  • Petro vrea să aducă pacea în Columbia şi să pună capăt unui conflict armat care durează de peste şase decenii
  • Armata de Eliberare Naţională (ELN) este ultima grupare rebelă de stânga încă activă în război
1284 afișări
Imaginea articolului Discuţiile de pace din Columbia cu rebelii din gruparea ELN au înregistrat progrese. Peste şase decenii de conflict armat ar putea fi încheiate

Discuţiile de pace din Columbia cu rebelii din gruparea ELN au înregistrat progrese. Peste şase decenii de conflict armat ar putea fi încheiate

Discuţiile de pace dintre guvernul Columbiei şi gruparea rebelă de stânga ELN au ajuns la un prim punct comun în cadrul negocierilor. Ambele părţi au convenit ca populaţiile indigene strămutate de conflict să li se garanteze întoarcerea în siguranţă pe pământurile lor din provincia Antioquia de Vest.

Potrivit preşedintelui ţării, Gustavo Petro este încrezător că va pune capăt unui conflict armat care durează de peste şase decenii. Petro îşi respectă agenda şi vrea să demonstreze că se poate ţine de promisiunile făcute în campania electorală.

Armata de Eliberare Naţională (ELN) este ultima grupare rebelă de stânga încă activă în război şi nu a ajuns până acum cu nimeni la un acord de încetare a focului.

Victoria în alegeri a lui Petro a consmenat o deschidere spre dialog cu ELN, mai ales că acesta a fost gherilă grupării rebele M-19 în tinereţe.

Discuţiile sunt moderate de Caracas. Alături de Venezuela, Cuba şi Norvegia au convenit să acţioneze drept co-sponsori ai procesului de pace.

La momentul reluării discuţiilor, şeful delegaţiei ELN, Pablo Beltrán, a spus: „Nu ne putem vedea ca nişte duşmani, sarcina pe care o avem este reconcilierea”.

Înaltul Comisar pentru Pace al Columbiei, Danilo Rueda, a declarat anterior că „demnitatea umană” trebuie să fie în centrul dialogului de pace, pentru a elimina teama de a fi ucis sau răpit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici