Doi copii romi, predaţi familiilor din Irlanda după teste ADN concludente

Autorităţile irlandeze au înapoiat, miercuri, familiilor lor rome doi copii pe care i-au retras din cauza suspiciunilor privind identitatea lor, după cazul "îngerului blond din Atena", testele ADN fiind concludente, potrivit poliţiei, citate de AFP.

547 afișări
Imaginea articolului Doi copii romi, predaţi familiilor din Irlanda după teste ADN concludente

Doi copii romi, predaţi familiilor din Irlanda după teste ADN concludente (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

"Cei doi copii au fost predaţi familiilor în urma confirmării identităţii lor biologice", a anunţat poliţia într-un comunicat, miercuri seara.

O fetiţă în vârstă de şapte ani a fost retrasă luni din familia sa la Tallaght, la periferia Dublinului. Un băieţel cu părul blond şi ochii albaştri, în vârstă de doi ani, care locuia la Athlone, în centrul Irlandei, la 125 de kilometri distanţă, a avut aceeaşi soartă marţi seara, în virtutea legii privind protecţia copilului.

Acesta a fost predat familiei miercuri dimineaţa, în timp ce fetiţa s-a întors acasă miercuri în cursul zilei, după ce testele ADN au stabilit legăturile de rudenie invocate de părinţi.

"Fiica lor a fost retrasă deoarece cineva a apreciat că ea este diferită de fraţii şi surorile ei şi că nu putea fi un copil rom", a reacţionat familia într-o declaraţie a avocatului său, miercuri seara.

Părinţii "nu acceptă că este un argument suficient pentru a le lua copilul (...) Ei nu cred că acest lucru s-ar fi întâmplat în cazul unui copil care pare pur şi simplu diferit din punct de vedere fizic de fraţii şi surorile sale. Acest lucru s-a întâmplat deoarece sunt membri ai comunităţii rome", potrivit avocatului.

Ministrul irlandez al Justiţiei, Alan Shatter, a avertizat asupra riscului unei stigmatizări a comunităţii rome.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici