Donald Trump a semnat proiectul Congresului privind impunerea de noi sancţiuni Rusiei, deşi contestă abordarea

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a promulgat, miercuri, proiectul legislativ adoptat de Congres prin care sunt impuse sancţiuni suplimentare Rusiei, deşi liderul de la Casa Albă a exprimat reticenţă privind abordarea faţă de Moscova, relatează ABC News.

1454 afișări
Imaginea articolului Donald Trump a semnat proiectul Congresului privind impunerea de noi sancţiuni Rusiei, deşi contestă abordarea

Donald Trump a semnat proiectul Congresului privind impunerea de noi sancţiuni Rusiei

Rezoluţia Congresului SUA menţine sancţiunile impuse de Administraţia Barack Obama şi prevede măsuri suplimentare împotriva unor indivizi implicaţi în anumite activităţi contrare intereselor SUA.

De asemenea, rezoluţia limitează capacitatea preşedintelui de a atenua sancţiunile impuse Rusiei.

Donald Trump contestă rezoluţia sancţiunilor contra Rusiei, pe care tocmai a promulgat-o

Donald Trump, preşedintele SUA, a contestat proiectul de rezoluţie privind sancţiunile Rusiei, pe care tocmai l-a promulgat, afirmând că are "deficienţe" şi denunţând limitarea atribuţiilor prezidenţiale în materie de politică externă.

Imediat după promulgarea rezoluţiei, Donald Trump a afirmat că documentul are "deficienţe grave".

"Prin limitarea flexibilităţii Executivului, proiectul îngreunează acţiunile Statelor Unite de a obţine acorduri bune pentru poporul american şi va contribui la apropierea în relaţiile dintre China, Rusia şi Coreea de Nord", a argumentat Donald Trump, potrivit cotidianului The Washington Post.

"Autorii Constituţiei noastre au plasat afacerile externe în sarcina preşedintelui. Această rezoluţie va demonstra înţelepciunea acelei opţiuni", a adăugat Donald Trump.

Rezoluţia Congresului SUA menţine sancţiunile impuse de Administraţia Barack Obama şi prevede măsuri suplimentare împotriva unor indivizi implicaţi în anumite activităţi contrare intereselor SUA.

De asemenea, rezoluţia limitează capacitatea preşedintelui de a atenua sancţiunile impuse Rusiei. Decizia de limitare a atribuţiilor prezidenţiale în acest caz a fost luată în contextul în care Donald Trump este perceput ca având poziţii favorabile faţă de Moscova. Rusia este acuzată că a influenţat scrutinul prezidenţial din Statele Unite în favoarea lui Donald Trump.

Ca reacţie la aceste sancţiuni, preşedintele rus, Vladimir Putin a anunţat că personalul misiunilor diplomatice americane din Rusia va fi redus cu 755 de angajaţi, pentru a ajunge la nivelul celui al reprezentanţelor ruse din Statele Unite.

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a dezvăluit că nici el, nici preşedintele Donald Trump nu sunt de acord cu înăsprirea sancţiunilor, argumentând că măsurile afectează încercările Administraţiei de la Washington de a relansa relaţiile cu Rusia. "Nici eu, nici preşedintele nu suntem fericiţi în legătură cu decizia Congresului. Noi am spus foarte clar că nu credem că această acţiune va fi benefică eforturilor noastre de relansare a relaţiilor cu Rusia", a spus Tillerson.

În contextul în care Congresul SUA a adoptat noi sancţiuni împotriva Moscovei, Vladimir Putin a anunţat duminică seară că personalul misiunilor diplomatice americane, inclusiv angajaţii care nu au statut diplomatic, trebuie redus cu 755 de persoane până la 1 septembrie. "Dat fiind că în misiunile americane din Rusia lucrează încă peste 1.000 de persoane, inclusiv diplomaţi, 755 vor trebui să înceteze activităţile pe teritoriul rus. Este dureros", a declarat Vladimir Putin.

"Măsurile au fost luate deoarece partea americană a făcut un nou pas, absolut nefondat, în sensul deteriorării relaţiilor bilaterale, impunând restricţii ilegale şi încercând să facă presiuni asupra altor ţări, inclusiv aliate, care sunt interesate de menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor cu Rusia", a argumentat liderul de la Kremlin.

"Am aşteptat destul de mult timp schimbări pozitive în atitudinea Statelor Unite faţă de Rusia, am sperat că situaţia se va schimba cumva. Dar, după cum se pare, chiar dacă vor fi schimbări, nu se vor produce curând. Am gândit că trebuie să demonstrăm că nu vom lăsa nimic fără un răspuns...", a continuat Vladimir Putin, exprimând speranţa că nu va trebui să treacă la măsuri suplimentare. În funcţie de situaţie, ar putea apărea anumite "restricţii suplimentare în cooperarea" cu Statele Unite. "Când va fi momentul, vom examina opţiuni suplimentare de reacţie. Dar sper că acest moment nu va veni deloc", a subliniat liderul rus.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. Moscova neagă orice implicare în scrutinul prezidenţial american.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici