Preşedintele SUA ar putea fi citat în instanţă. UPDATE: Surse NYT: Donald Trump vrea să îl angajeze pe avocatul lui Bill Clinton în procedura destituirii

Procurorul special Robert Mueller a evocat posibilitatea de a-l cita pe preşedintele Donald Trump în instanţă pentru a fi audiat în ancheta privind presupuse contacte cu Rusia înaintea scrutinului prezidenţial din 2016, afirmă surse judiciare citate de cotidianul The Washington Post.

786 afișări
Imaginea articolului Preşedintele SUA ar putea fi citat în instanţă. UPDATE: Surse NYT: Donald Trump vrea să îl angajeze pe avocatul lui Bill Clinton în procedura destituirii

Donald Trump ar putea fi citat în instanţă

În cursul unei întrevederi tensionate cu procurorul special Robert Mueller, la începutul lunii martie, avocaţii lui Donald Trump au insistat că liderul de la Casa Albă nu este obligat să discute cu anchetatorii.

Însă Robert Mueller a atras atenţia că are altă opţiune în cazul în care Donald Trump va refuza să fie audiat în investigaţia privind ingerinţele Rusiei: procurorul poate emite o citaţie pentru convocarea preşedintelui într-o instanţă cu juraţi, au declarat patru surse citate de publicaţia The Washington Post.

În cazul în care Donald Trump va fi convocat în instanţă, avocaţii preşedintelui pot contesta în justiţie măsura. Dacă va fi menţinută, Donald Trump poate refuza totuşi să răspundă la întrebări, invocând Amendamentul al Cincilea al Constituţiei SUA, care prevede opţiunea refuzului autoincriminării.

UPDATE | Surse NYT: Donald Trump vrea să îl angajeze pe avocatul lui Bill Clinton în procedura destituirii

Preşedintele SUA, Donald Trump, intenţionează să îl angajeze în funcţia de reprezentant juridic al Casei Albe pe Emmet T. Flood, avocatul care l-a reprezentat pe fostul preşedinte Bill Clinton în procedura care viza destituirea, afirmă surse citate de Axios.com şi de New York Times.

Donald Trump intenţionează să îl angajeze pe avocatul Emmet T. Flood în locul lui Ty Cobb, consilier juridic principal al Preşedinţiei SUA care se ocupă de apărare în ancheta privind presupusele contacte cu Rusia, afirmă doi oficiali de la Casa Albă citaţi de NYT.

Ty Cobb a anunţat că vrea să se retragă din activitate.

Contactat de NYT, Ty Cobb a confirmat că l-a informat pe preşedintele Donald Trump acum câteva săptămâni că vrea să se retragă din activitate. El a explicat că intenţionează să rămână în funcţie doar încă o lună, pentru a-i preda atribuţiile lui Emmet Flood. "A fost o onoare să fiu în slujba ţării în această funcţie la Casa Albă. Le doresc tuturor să avanseze în activităţi", a precizat el.

Emmet Flood, care l-a reprezentat pe fostul preşedinte Bill Clinton în cursul procedurii destiturii, ar urma să adopte o abordare mai vehementă decât Ty Cobb în investigaţia privind presupuse contacte cu Rusia în campania electorală din 2016. Ty Cobb a avut o atitudine de cooperare cu procurorul special Robert Mueller.


Procurorul special Robert Mueller a elaborat zeci de întrebări pe care să i le adreseze preşedintelui american, Donald Trump, în investigaţia privind presupusele contacte cu Rusia în campania premergătoare scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016, au declarat surse citate de cotidianul The New York Times. Robert Mueller, procurorul special care investighează ingerinţele electorale ruse, are aproximativ 50 de întrebări, pe diverse subiecte, pe care vrea să i le adreseze lui Donald Trump despre legăturile cu Rusia şi pentru a determina dacă preşedintele a vrut să obstrucţioneze ancheta.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - sunt inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016.

Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus, acum câteva zile, încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici