„Epoca Vestului Sălbatic s-a încheiat”. La Forumul Economic Global, Věra Jourová cere sancţiuni pentru Elon Musk şi interzicerea discursului la ură în SUA

Věra Jourová, vicepreşedintele pentru „valori şi transparenţă” la Comisia Europeană executivă a UE, a declarat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că Statele Unite vor institui legi privind interzicerea discursului de instigare la ură. „Vremea Vestului Sălbatic s-a încheiat”, a avertizat Jourová pe fondul efectelor achiziţionării platformei Twitter de către miliardarul Elon Musk.

1621 afișări
Imaginea articolului „Epoca Vestului Sălbatic s-a încheiat”. La Forumul Economic Global, Věra Jourová cere sancţiuni pentru Elon Musk şi interzicerea discursului la ură în SUA

Věra Jourová, Twitter

Věra Jourová, vicepreşedintele pentru „valori şi transparenţă” la Comisia Europeană, i-a indicat unui coleg de la Forumul Economic Mondial că politicile europene ce interzic discursul la ură sunt pe cale să traverseze oceanul.

„Ceea ce se califică drept discurs instigator la ură îl veţi avea ilegal în curând şi în SUA”, a spus ea către  Seth Moulton, un congresman democrat din Massachusetts.

„Cred că avem un motiv puternic pentru care avem acest lucru în legea penală, avem nevoie de platforme care să lucreze pur şi simplu cu limbajul şi să identifice astfel de cazuri”.

Conferinţa lui Jourová de la Davos a fost moderată de fosta gazdă CNN Brian Stelter şi a avut ca titlu  „Pericolul clar şi prezent al dezinformarii”, cu Moulton şi editorul New York Times AG Sulzberger printre ceilalţi participanţi, transmite Fox News

Potrivir Euronews, oficialul european a mai făcut o declaraţie în privinţa lui Elon Musk, miliardarul american care a cumpărat Twitter şi a lărgit gradul libertăţii de exprimare, cu riscul de a permite limbajul extremist. 

„Vremea Vestului Sălbatic s-a încheiat”, a avertizat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Jourová a spus că platforma se va confrunta cu sancţiuni dacă nu va respecta noile reglementări online ale UE.

Întrebată dacă blocul european are suficientă putere pentru a face mari platforme precum Twitter să se conformeze noilor legi europene care urmăresc să creeze spaţii digitale mai sigure, ea a spus că nu există „nimic mai puternic decât legislaţia în vigoare”.

„Vom avea Legea Serviciilor Digitale [DSA]. Vom avea Codul de Practică ca parte a acestei legislaţii”, a spus Jourová.

„Aşadar, după ce domnul Musk a preluat Twitter cu „absolutismul libertăţii de exprimare”, noi suntem şi protectorii libertăţii de exprimare. Dar, în acelaşi timp, nu putem accepta, de exemplu, conţinut ilegal online şi aşa mai departe. Deci, mesajul nostru a fost clar: avem reguli care trebuie respectate, altfel vor fi sancţiuni", a adăugat ea.

Un pachet de legi europene, inclusiv DSA şi Digital Markets Act (DMA), a fost aprobat  de parlamentul UE în octombrie 2022 şi este de aşteptat să intre în vigoare în cursul acestui an.

Pe 20 ianuarie, oficialul european a postat pe Twitter părerea sa privind libertatea de exprimare şi cenzura online. 

"Părerea mea despre cenzură vs libertatea de exprimare la #WEF23 : #Inteligenţa Artificială este util în special pentru a detecta alte producţii (boţi). Trebuie să protejăm libertatea de exprimare a persoanelor reale, nu a roboţilor care produc #dezinformare". 


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici