Erdogan răspunde acuzaţiilor Rusiei: Lupta Turciei împotriva reţelei Stat Islamic este incontestabilă

Angajamentul Turciei în lupta împotriva grupării Stat Islamic este "incontestabil", a spus Recep Tayyip Erdogan, răspunzând acuzaţiilor Rusiei, potrivit cărora unii oficiali turci au "interese financiare directe" în comerţul cu petrol efectuat ilegal de organizaţia teroristă, relatează Le Point.

1246 afișări
Imaginea articolului Erdogan răspunde acuzaţiilor Rusiei: Lupta Turciei împotriva reţelei Stat Islamic este incontestabilă

Erdogan răspunde acuzaţiilor Rusiei: Lupta Turciei împotriva reţelei Stat Islamic este incontestabilă

"Lupta noastră împotriva Daesh se desfăşoară în mod activ şi neîntrerupt (...) Turcia este aproape singura ţară care luptă cu adevărat împotriva Daesh", a insistat Erdogan, după ce, pe fondul crizei provocate de doborârea avionului rus la graniţa cu Siria, Moscova a acuzat Ankara că apără gruparea Stat Islamic, întrucât unii oficiali turci au "interese financiare directe" în comerţul cu petrol al grupării teroriste. "Nu există vreo îndoială cu privire la acest aspect, nimeni nu are dreptul să conteste lupta pe care ţara noastră o duce împotriva Daesh sau să ne încrimineze", a adăugat el.

"Cei care ne acuză de cumpărare de petrol de la Daesh (acronimul în limba arabă pentru "Stat Islamic") au obligaţia de a dovedi aceste afirmaţii", a spus preşedintele turc.

"În caz contrar, sunteţi calomniatori", a continuat el. "Daesh vinde petrolul pe care îl extrage de la Assad", a adăugat el, făcând referire la preşedintele sirian Bashar al-Assad. "Vorbiţi despre asta cu Assad, pe care îl susţineţi".

Incidentul aviatic de marţi a generat tensiuni mari între Ankara şi Moscova. Ankara afirmă că cele două avioane de vânătoare F-16 au doborât bombardierul Sukhoi Su-24 după ce l-au somat de zece ori să părăsească spaţiul aerian turc. Moscova susţine contrariul, şi anume că aparatul său nu a părăsit spaţiul aerian sirian şi că nu a primit avertizări din partea Turciei. Forţele Aeriene turce au difuzat o înregistrare ce conţine somaţiile transmise de piloţi militari turci bombardierului rus, înainte de a-l doborî, marţi dimineaţă, la frontiera turco-siriană, Pentagonul confirmând că au fost transmise avertismente.

Aeronava S-24 s-a prăbuşit în nodrul provinciei Latakia, într-o zonă unde au loc de mai multe zile lupte între armata siriană, susţinută de aviaţia rusă şi grupuri de rebeli, care provin din minoritatea turcă a Siriei. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, iar o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria anunţase că au fost împuşcaţi mortal. Moscova a anunţat însă că unul dintre piloţi a fost salvat. Un elicopter rus Mi-8 a fost distrus în timpul operaţiunii de căutare a piloţilor, iar un militar rus a fost ucis.

Cele două ţări au de mult timp păreri diferite privind criza siriană. Pentru Turcia, plecarea lui Assad reprezintă condiţia sine qua non pentru orice reglementare politică privind conflictul, care a provocat moartea a aproximativ 250.000 de persoane. De cealaltă parte, Rusia îl susţine alături de Iran, pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Rusia nu a primit scuze sau explicaţii clare, dar nici vreo ofertă de despăgubire din partea Turciei, pentru doborârea bombardierului rus marţi, la frontiera siriano-turcă. El a apreciat că doborârea bombardierului rus este un act inexplicabil şi trădător de înjunghiere în spate a Rusiei de către Turcia, pe care o considera partener şi aliat în lupta împotriva terorismului. "Se pare că Guvernul turc împinge în mod deliberat relaţiile ruso-turce către impas, noi regretăm acest lucru", a subliniat Putin, în cadrul unei ceremonii de primire a 15 noi ambasadori la Kremlin. Incidentul cu avionul doborât depăşeşte bunul simţ şi legislaţia internaţională, a mai apreciat preşedintele rus.

În urma unor ordine primite de la Vladimir Putin, premierul rus şi-a reunit Guvernul pentru a-i cere să pregătească în două zile o serie de măsuri de represalii după "actul de agresiune" al Turciei. Acesta a lăsat să se înţeleagă că ţara sa ia în considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia şi interzicerea companiilor turce de pe piaţa rusă, restrângerea legăturilor aeriene. Potrivit lui, folosirea mâinii de lucru turce ar putea fi de asemenea, afectată. Moscova le-a recomandat deja cetăţenilor săi să nu călătorească în Turcia, din cauza ameninţărilor teroriste, motiv pentru care mai mulţi turoperatori şi-au retras de pe piaţă ofertele pentru Turcia. Rusia ar putea anula de asemenea proiectul unui gazoduct menit să transforme Turcia într-o ţară majoră de tranzit pentru gazele naturale ruseşti destinate Europei, precum şi construcţia primei centrale nucleare turce.

Preşedintele islamo-conservator turc s-a declarat "mâhnit" de incidentul şi de restricţiile economice impuse Turciei de Rusia. "Suntem parteneri strategici", a spus el.

La două zile după doborârea unui avion rusesc de către aviaţia turcă, Rusia a înăsprit controalele asupra importurilor de produse alimentare şi agricole din Turcia, a anunţat joi Ministerul rus al Agriculturii, condus de Alexandr Tkacev, care a făcut referire la încălcarea normelor sanitare.

"Având în vedere încălcarea repetată a standardelor ruseşti de către producătorii turci, guvernul rus a cerut Rosselhoznadzor (n.r. autoritatea de reglementare în domeniul siguranţei alimentare) să introducă controale stricte pentru livrările de produse agricole şi alimentare din Turcia, precum şi controale suplimentare la graniţă şi la unităţile de producţie din Turcia”, a declarat ministrul Alexandr Tkacev. Acesta a adăugat că autorităţile ruse au detectat reziduuri de substanţe interzise, periculoase, în produse turceşti de origine animală, de 40 de ori în acest an.

De mai mulţi ani, Rusia aplică în mod sistematic restricţii comerciale, evocând cel mai des motivaţii de ordin sanitar, în funcţie de poziţiile geopolitice ale statelor respective, pronind de la Georgia şi Ucraina, până la state din Uniunea Europeană. În realitate, vamele ruseşti inspectează în mod scrupulos toată marfa care provinde din Turcia fără a se limita la alimente, generând întârzieri şi blocaje, anunţă presa rusă.

Importurile de produse din Turcia au depăşit trei miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an, dintre care 280 de milioane de dolari au provenit din importul de tomate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici