Eroul zborului 253 a acţionat "fără să se gândească", imobilizându-l pe suspect - VIDEO

Jasper Schuringa, "eroul" zborului 253 elogiat sâmbătă de toată presa americană, a povestit postului de televiziune CNN cum s-a aruncat asupra suspectului atentatului pentru a-l imobiliza.

15 afișări
Imaginea articolului Eroul zborului 253 a acţionat "fără să se gândească", imobilizându-l pe suspect - VIDEO

Eroul zborului 253 a acţionat "fără să se gândească", imobilizându-l pe suspect (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Când am auzit bubuitura în avion, eram deja în alertă, vă rog să mă credeţi. Atunci am sărit, asta e tot. Nu m-am gândit, am sărit şi am încercat să salvez avionul", a mărturisit tânărul atletic, vizibil relaxat şi în largul lui, în pofida bandajelor de la mână în urma unor arsuri.

Cineastul olandez, care şi-a continuat călătoria către Miami, unde îşi va petrece sărbătorile împreună cu prietenii, a explicat că se afla pe partea dreaptă a avionului Airbus A330, fiind despărţit de suspect de două culoare şi rândul central.

"Când am văzut că suspectul a luat foc, am sărit bineînţeles şi fără nici o ezitare, am sărit peste scaune, pentru că m-am gândit că încearcă să detoneze avionul", a povestit el.

"Am sărit peste el, am încercat să caut explozibilul şi apoi am prins un obiect care era deja pe cale de a lua foc şi scotea fum şi am încercat să îl sting. În timp ce făceam asta, focul a început să se extindă pe sub scaun".

Potrivit martorului, Umar Farouk Abdulmutallab "avea ceva inflamabil ascuns în pantaloni, iar această substanţă curgea. Lichidul s-a scurs pe jos şi a aprins două perne. Totul s-a petrecut foarte repede, toată lumea a intrat în panică".

Schuringa a suferit arsuri în timp ce încerca să stingă focul cu orice mijloace, inclusiv cu mâinile - "foc într-un avion, nu presupune nimic bun".

El a fost ajutat de alţi pasageri care au adus apă, şi de echipajul constituit din "persoane foarte curajoase".

"L-am imobilizat pe suspect cu ajutorul unui membru al echipajului, l-am dus la clasa intâi, iar acolo l-am dezbrăcat şi ne-am asigurat că nu mai avea asupra lui alte arme sau o bombă".

Tânărul nigerian a rămas calm pe toată durata procedurii şi nu s-a împotrivit nici un moment.

"Era foarte calm, asta e tot. Tremura, dar nu a opus rezistenţă. Stătea jos, avea aerul unui om normal. Este greu de crezut că încerca să detoneze acest avion".

După ce a fost mobilizat "părea foarte străin. Era foarte speriat. Nu ştiu. Dar nu vreau să vorbesc despre asta", a adăugat Jasper Schuringa, care nu a vorbit despre arsurile aparent grave suferite de suspect la picior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici