Expert bulgar: Bulgaria, un fel de "ţară de confort" pentru grupări ca Statul Islamic şi Al-Qaida

Există reprezentanţi ai grupării Statul Islamic (SI) în Bulgaria, dar problema mai mare sunt acţiunile haotice ale instituţiilor, apreciază generalul Ivan Boiagiev, un expert în securitate, denunţând o "panică" şi "măsuri de securitate artificiale" în ultimele zile, pentru postul de radio Focus.

415 afișări
Imaginea articolului Expert bulgar: Bulgaria, un fel de "ţară de confort" pentru grupări ca Statul Islamic şi Al-Qaida

Expert bulgar: Bulgaria, un fel de "ţară de confort" pentru grupări ca Statul Islamic şi Al-Qaida (Foto: AFP / Mediafax Foto)

În opinia sa, măsurile care trebuie luate privesc monitorizarea constantă a fluxului de imigranţi ilegali.

"Bulgaria este un fel de zonă de confort, în Balcani, spre deosebire de Macedonia, Serbia, Kosovo şi Spania, în care Statul Islamic plănuieşte să creeze un califat", a comentat expertul pentru postul bulgar.

"Grupări ca Al-Qaida şi SI au nevoie de o ţară în care să-şi organizeze întâlnirile, să stabilească sarcini şi să le pună în aplicare", a apreciat Boiagiev, adăugând că jihadiştii "au nevoie de o ţară liniştită, protejată de atacuri teroriste".

"În opinia mea, Bulgaria este o astfel de ţară, iar de aici panica din ultimele zile m-a îngrijorat", a subliniat el.

"Cu o asemenea panică artificială şi măsuri de securitate artificiale, atunci când vor fi cu adevărat necesare oamenii nu vor crede şi nu vor reacţiona în mod adecvat", a mai comentat Boiagiev.

Ministerul bulgar de Interne a dezminţit duminică seara informaţii de presă potrivit cărora autorităţile caută doi presupuşi terorişti care ar avea legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Informaţia publicată de presa bulgară duminică este "o interpretare greşită a măsurilor adoptate de către Ministerul de Interne", a anunţat ministerul într-un comunicat.

Între măsurile greşit interpretate se află consolidarea securităţii în oraşul Burgas, la Marea Neagră, în legătură cu festivalul de muzică Spiritul Burgasului, dar şi îndreptate împotriva migraţiei ilegale şi punerii în circulaţie a unor documente false.

Presa a scris că poliţia l-ar fi căutat pe Mimo Popescu, un cetăţean român, şi pe Ezida Elham, o franţuzoaică de origine iraniană, a scris cotidianul 24 Ceasa anterior, citând surse din cadrul poliţiei.

Cărţile de identitate românească şi franceză ale celor două persoane postate pe site-urile unor publicaţii sunt false, a declarat ministerul duminică seara, citat de 24 Ceasa.

Persoanele şi activităţile citate de presă au fost legate de presupuse activităţi infracţionale implicând producerea unor false documente de identitate, a mai precizat 24 Ceasa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici