Filipine: Lupta abia a început pentru supravieţuitorii taifunului Haiyan. Localnicii caută hrană şi adăpost, pe fundalul jafurilor şi al riscului de boli contagioase - FOTO

Cei care şi-au salvat viaţa, agăţaţi de cabluri sau adăpostiţi în clădiri de beton la trecerea taifunului Haiyan prin centrul insulelor Filipine, au crezut că au păcălit soarta, dar pentru mulţi dintre ei lupta pentru supravieţuire abia a început.

607 afișări
Imaginea articolului Filipine: Lupta abia a început pentru supravieţuitorii taifunului Haiyan. Localnicii caută hrană şi adăpost, pe fundalul jafurilor şi al riscului de boli contagioase - FOTO

Filipine: Lupta abia a început pentru supravieţuitorii taifunului Haiyan. Localnicii caută hrană şi adăpost, pe fundalul jafurilor şi al riscului de boli contagioase - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

După orele terifiante petrecute în vânt, încercând să scape de valurile gigantice care s-au abătut asupra caselor lor, a bisericilor şi şcolilor în care locuitorii credeau că sunt la adăpost, supravieţuitorii se confruntă de câteva zile cu un dezastru cu încetinitorul, dar la fel de îngrozitor.

Ei traversează un peisaj devastat, nu au apă, hrană şi nu beneficiază de îngrijiri medicale, în timp ce focurile de armă răsună periodic.

Pe un drum din apropierea aeroportului din Tacloban (centru), unul dintre oraşele cele mai afectate de taifunul Haiyan, Nelson Matobato, în vârstă de 34 de ani, şi soţia sa, Karen, în vârstă de 29 de ani, au petrecut noaptea într-o ricşă. Alături de ei, un sicriu improvizat adăposteşte cadavrele celor două fiice ale lor, în vârstă de şapte şi, respectiv, cinci ani.

Cei doi fii ai lor, în vârstă de patru ani şi, respectiv, de trei luni, sunt daţi dispăruţi.

"Apa a venit la ora 07.00 şi casa noastră a fost scufundată imediat", povesteşte Nelson, în timp ce o lumânare dintr-o ceară proastă arde lângă el. "La ora 09.00, eram pe acoperiş. Iar apoi am fost luaţi cu toţii când casa s-a prăbuşit. Nu puteam face nimic".

Vecinul lui, Dennis Daray, stă jos pe stradă, alături, având la picioare un sac alb în care se află corpul neînsufleţit al surorii sale. El aşteaptă ca autorităţile să vină să recupereze cadavrele.

"Autorităţile trebuie să le ia. Începe să se simtă", a declarat el pe o voce scăzută.

Angeline Conchas şi fiica sa în vârstă de şapte ani au fost găsite blocate la etajul al doilea al clădirii în care locuiau, în momentul în care apele au urcat brusc. Ele s-au prins de un cablu electric pentru a ajunge într-un loc înalt.

"Din fericire, circuitul electric a fost întrerupt, altfel am fi fost moarte", a declarat ea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că un număr mare de supravieţuitori suferă de răni care trebuie să primească îngrijiri. Căldura şi umiditatea care domnesc în Filipine facilitează infecţiile, care pot degenera rapid şi s-ar putea dovedi chiar mortale, în condiţiile actuale.

Bolile contagioase riscă să se răspândească rapid în locurile unde se îngrămădesc supravieţuitorii, iar medicii se tem în special de epidemii de diaree, din cauza lipsei de apă potabilă.

În plus, îngrijirile medicale elementare pot fi foarte greu de acordat, menţionează OMS. Astfel, 12.000 de naşteri sunt prevăzute în următoarele 30 de zile în rândul celor 11,3 milioane de filipinezi afectaţi de taifun.

Corazon Rubio, medic din Tacloban, a supravieţuit taifunului, dar se declară îngrozită de ce s-a întâmplat ulterior. "Jafurile sunt cele care mă înspăimântă", a declarat ea pentru AFP.

Potrivit psihiatrilor, locuitorii comit jafuri pentru a răspunde unei situaţii de stres intens şi de disperare deoarece au pierdut totul.

Alţii o fac fără îndoială din necesităţi economice. Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) estimează că trei milioane de filipinezi şi-au pierdut mijlocul prin care îşi câştigau existenţa. Jumătate sunt persoane deja foarte sărace, precum pescarii sau micii agricultori.

Turismul, un alt sector-cheie al economiei filipineze, va fi fără îndoială afectat şi el.

Dar pentru moment, locuitorii încearcă mai întâi să se hrănească, să se îmbrace şi să se adăpostească pe timpul nopţii.

"Le cerem hrană vecinilor noştri pentru că ajutorul încă nu a sosit. Mâncăm o dată pe zi", declară Cecilia Beltran, în vârstă de 47 de ani, mama a trei copii care stă la coadă în faţa primăriei din Tacloban.

"Casa noastră nu mai este. Trăim într-un cort. Am recuperat oale dintre dărâmături şi le-am spălat, la fel şi haine. Nu mai avem nimic".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici