Financial Times: Preşedintele Xi Jinping intensifică activităţile secrete de creştere a influenţei Chinei la nivel mondial

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a decis intensificarea rolului unui departament secret al Partidului Comunist care are misiuni de contracarare a "forţelor inamice străine" şi de creştere a influenţei naţiunii pe plan global, informează site-ul cotidianului Financial Times.

6370 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Preşedintele Xi Jinping intensifică activităţile secrete de creştere a influenţei Chinei la nivel mondial

Financial Time: Preşedintele Xi Jinping intensifică activităţile secrete de creştere a influenţei Chinei la nivel mondial

Pe harta Google a oraşului Beijing apare o zonă aparent liberă, un complex situat lângă sediul Partidului Comunist în care doar puţine clădiri au nume. La faţa locului, aura de anonimat se confirmă. Agenţi de securitate în uniforme militare verifică toate maşinile care intră şi ies din complex. Dar nu există niciun indicator de identificare, singurele informaţii fiind pe plăcuţele cu numele străzii.

"Cea mai mare clădire din acest complex este la adresa Strada Fuyou, 135, unde este sediul Departamentului Frontului Unit de Lucru al Partidului Comunist chinez, cunoscut pe scurt ca Frontul Unit. Acesta este cartierul general pentru coordonarea activităţilor de transformare a Chinei în «putere mondială moderată», o misiune multilaterală, dar în mare parte confidenţială pe care Xi Jinping, preşedintele confirmat în funcţie până cel puţin în anul 2022, a făcut-o unul dintre cele mai importante obiective ale administraţiei sale. Clădirea, care are o lungime de aproximativ 200 de metri, simbolizează nivelul ambiţiilor Chinei. Câştigarea «inimilor şi minţilor» pe plan intern şi extern prin activităţile Frontului Unit este esenţială pentru «marea reîntinerire a poporului chinez», a afirmat Xi Jinping. Cu toate acestea, puterea exercitată de cadrele care lucrează în imobilul cu faţadă neoclasică de pe strada Fuyou, 135 este frecvent oricum altfel, dar nu moderată", comentează editorialiştii James Kynge, Lucy Hornby şi Jamil Anderlini într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "China accelerează eforturile pentru a deveni putere mondială moderată / Xi Jinping a mobilizat un departament secret al Partidului Comunist ca «armă magică» pentru creşterea influenţei la nivel global".

O investigaţie realizată de Financial Times privind operaţiunile Frontului Unit în numeroase ţări evidenţiază "activităţi coordonate direct de liderii Chinei în scopul convingerii, cooptării sau atacării unor grupuri clar definite sau unor indivizi", cu "obiectivele generale de obţinere a susţinerii pentru agenda politică a Chinei, de acumulare a influenţei pe plan extern şi de colectare a unor informaţii esenţiale".

Frontul Unit a refuzat solicitările FT de a face comentarii pentru acest articol, iar site-ul instituţiei oferă puţine date. Cu toate acestea, un manual destinat cadrelor instituţiei, obţinut de Financial Times, conţine detalii despre misiunile de nivel global ale organizaţiei într-un limbaj menit să inducă în eroare şi să intimideze.

Cadrele sunt îndemnate să fie elegante şi integratoare, în efortul de a "uni toate forţele care pot fi unite" pe plan internaţional. În acelaşi timp, le îndeamnă să fie nemiloase, prin construirea unui "Mare Zid de fier" împotriva "forţelor inamice din străinătate" care intenţionează să divizeze teritoriul Chinei şi să blocheze dezvoltarea naţiunii.

"Forţele inamice din străinătate nu vor o ascensiune a Chinei, iar multe consideră China potenţială ameninţare şi naţiune rivală, astfel că recurg la mii de comploturi şi la sute de strategii pentru a ne obstrucţiona şi reprima. Frontul Unit este o armă magică ce poate elimina 10.000 de probleme în drumul spre victorie", arată Manualul Frontului Unit din China.

Înr-o rară conferinţă de presă organizată recent, Zhang Yijiong, vicepreşedintele Frontului Unit, afirma: "Dacă poporul chinez vrea să fie unit şi să realizeze marea reîntinerire a naţiunii chineze, atunci, sub conducerea Partidului Comunist, trebuie să înţelegem deplin modul de utilizare a acestei arme magice".

Frontul Unit are nouă filiale, vizând contracararea tuturor potenţialelor ameninţări la adresa Partidului Comunist chinez. Una dintre structuri este responsabilă de cei aproximativ 60 de milioane de chinezi aflaţi în peste 180 de ţări. De asemenea, există filiale responsabile de activităţi religioase şi de teritoriile în care sunt etnici separatişti, Tibet şi Xinjiang.

Merriden Varrall, directorul Institutului australian Lowy, notează că, în mandatul lui Xi Jinping, China a intensificat activităţile de creştere a influenţei pe plan global. "Priorităţile s-au schimbat de când Xi Jinping a ajuns la putere. Există în continuare ideea de a le oferi asigurări celorlalţi, dar la fel de important este ca liderii Chinei să stabilească modul în care naţiunea este percepută în lume (...)", explică Merriden Varrall.

În plus, Beijingul a început să analizeze posibilităţi de menţinere a contactelor cu cetăţenii chinezi din străinătate. Chiar dacă peste 80% dintre cei circa 60 de milioane de chinezi din străinătate au obţinut cetăţenia în cele peste 180 de ţări în care locuiesc, sunt consideraţi totuşi un teren fertil pentru Beijing. "Unitatea chinezilor pe plan intern necesită unitatea fiilor şi fiicelor Chinei din străinătate", precizează Manualul Frontului Unit.

Anne-Marie Brady, profesor la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă, atrage atenţia că influenţa politică din ce în ce mai mare a Chinei trebuie tratată cu seriozitate. Expertul notează că Guvernul de la Canberra intenţionează să propună o lege pentru contracararea ingerinţelor străine şi propune constituirea unei comisii pentru investigarea activităţilor chineze de lobby politic.

"Decizia lui Xi Jinping de intensificare a rolului şi prerogativelor Frontului Unit sugerează că Beijingul probabil nu intenţionează să îşi tempereze eforturile", constată Financial Times.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici