FT. Mărturii de la protestele cu 200 de morţi, din Iran: „Locuieşti deasupra unui ocean de petrol şi gaz, dar te lupţi cu şomajul”

Persoanele care au participat la protestele reprimate violent în Iran au prezentat detalii despre acţiunile abuzive ale forţelor de ordine, soldate, potrivit organizaţiei Amnesty International, cu peste 200 de morţi, informează Financial Times.

1874 afișări
Imaginea articolului FT. Mărturii de la protestele cu 200 de morţi, din Iran: „Locuieşti deasupra unui ocean de petrol şi gaz, dar te lupţi cu şomajul”

Financial Times. Voci din Iran: Protestatarii descriu starea de revoltă şi acţiunile de reprimare

Ahmad, un bărbat fără ocupaţie în vârstă de 24 de ani care a crescut într-o zonă bogată în resurse de petrol, consideră că regimul islamist de la Teheran este corupt, iar decizia de majorare a preţurilor la carburanţi a fost scânteia care a generat protestele.

Deşi până acum nu mai participase la proteste, de data aceasta Ahmad şi zeci de prieteni au decis să blocheze cu anvelope incendiate principalele drumuri din oraşul Omidiyeh, o zonă din sud-vestul Iranului bogată în resurse de petrol.

"Nu există o mai mare nedreptate decât să locuieşti deasupra unui ocean de petrol şi gaz, să vezi din casă sondele de extracţie, dar, în acelaşi timp, să te lupţi cu şomajul. Majorarea preţului la benzină a fost doar un pretext pentru a scăpa de furia pe care o avem şi de a o revărsa asupra sistemului", a declarat Ahmad.

Peste 200 de protestatari au fost ucişi în cursul confruntărilor cu forţele de ordine din Iran, conform unui bilanţ prezentat de organizaţia Amnesty International.

Administraţia Hassan Rouhani a majorat preţurile la carburanţi luna trecută, în efortul de atenuare a efectelor sancţiunilor impuse de Statele Unite. Liderii de la Teheran susţin că cea mai dificilă perioadă a trecut, dar strategia de "presiuni maxime" a preşedintelui SUA, Donald Trump, pare să fi avut efecte.

Sute de mii de persoane au participat la protestele izbucnite la jumătatea lunii noiembrie, incendiind filiale bancare, staţii de carburanţi şi magazine.

Un oficial din cadrul Poliţiei a declarat că în oraşul Mahshahr "grupuri ostile au deschis focul spre forţele de ordine". În schimb, Ahmad a descris "haosul" din Mahshahr şi intervenţia brutală a forţelor de ordine. "Serviciile de securitate au adus tancuri şi arme automate sovietice Dushka pentru a ucide protestatarii", a declarat el.

Reprimarea rapidă şi brutală a protestelor arată clar intenţia regimului de blocare a stării interne de nemulţumire, mai ales în contextul mişcărilor similare de protest din Irak şi Liban.

"De data aceasta, reprimarea le-a transmis un mesaj puternic protestatarilor: nu ar trebui să se repete, altfel vor fi pedepse severe. Revoluţionarii ajunşi la putere în urma protestelor de stradă ştiu cum să gestioneze astfel de mişcări", a declarat un politician reformist.

Într-o declaraţie rară, Mir-Hossein Moussavi, un lider al opoziţiei din Iran care a fost opt ani în arest la domiciliu, a comparat protestele cu revoltele izbucnite cu câteva luni înainte de revoluţia care a condus la instaurarea regimului islamic.

Ahmad a precizat că pe parcursul protestelor autorităţile au oprit accesul la Internet, pentru a opri difuzarea de informaţii despre demonstraţiile din întreaga ţară. În Teheran, Zahra, în vârstă de 43 de ani, a declarat că protestatarii din clasa de mijloc au revenit rapid acasă, de teama violenţelor. "Clasa de mijloc trăieşte în propria atmosferă, temându-se să nu piardă micile plăceri de care se bucură. Cea mai mare preocupare din timpul protestelor a fost conexiunea la Internet", a explicat Zahra.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici