CRIZA DIN UCRAINA: După cea mai sângeroasă zi a protestelor, soldată cu cel puţin 100 de morţi, Ianukovici a fost de acord cu alegeri anticipate, susţine premierul Poloniei. Opoziţia anunţă că nu există acord - VIDEO, FOTO

Focuri de armă cu muniţie de război s-au desfăşurat joi în centrul Kievului, conform AFP. Cel puţin 100 de persoane au murit, alte aproximativ 500 fiind rănite, au afirmat surse medicale citate de CNN. Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat, joi noapte, formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile, a anunţat premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP. Opoziţia a negat ulterior un acord cu Ianukovici.

28168 afișări

UPDATE 06:00 - În Piaţa Independenţei se ţin slujbe de pomenire pentru cei decedaţi în timpul protestelor

După cea mai sângeroasă zi a protestelor de la Kiev, soldată cu cel puţin 100 de morţi, potrivit presei internaţionale - în timp ce autorităţile anunţă un bilanţ oficial de 75 de decese - în Piaţa Independenţei se mai aflaul, vineri dimineaţă câteva sute de persoane.

La microfoanele amplasate în Piaţa se aud slujbe de pomenire pentru persoanele decedate.

Joi seară, premierul Poloniei anunţase că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în cursul anului 2014, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Ulterior, opoziţia din Ucraina a susţinut că nu există niciun acord cu regimul Viktor Ianukovici.

UPDATE 23:11 Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat un bilanţ de 75 de morţi începând de marţi

Violenţele de la Kiev s-au soldat cu moartea a 75 de persoane începând de marţi, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Sănătăţii într-un comunicat.

Bilanţul precedent anunţa 67 de morţi începând de marţi. În plus, începând de joi dimineaţă, "76 de persoane sunt spitalizate în stare gravă", a adăugat Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

UPDATE 21: 50 Opoziţia din Ucraina susţine că nu există niciun acord cu regimul Viktor Ianukovici

Liderii opoziţiei ucrainene susţin că, deocamdată, nu s-a ajuns la un acord cu regimul Viktor Ianukovici, în pofida anunţului privind alegerile anticipate, iar miniştrii de Externe trimişi de UE au revenit la preşedinţia Ucrainei, informează AFP.

"Deocamdată, nu s-a ajuns la niciun rezultat", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, după întrevederea cu miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia, aflaţi la Kiev.

Laurent Fabius (Franţa), Frank-Walter Steinmeier (Germania) şi Radoslaw Sikorski (Polonia) negociază cu Administraţia Viktor Ianukovici şi cu liderii opoziţiei un plan pentru depăşirea crizei din Ucraina, după violenţe soldate cu aproximativ 100 de morţi.

Cu puţin timp în urmă, premierul Poloniei anunţase că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar accepta organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate în cursul anului 2014, precum şi formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile.

Principala revendicare a opoziţiei ucrainene era organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.

UPDATE 21:09 Un guvern de uniune naţională ar urma să fie creat la Kiev în curând

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a acceptat formarea unui guvern de uniune naţională în următoarele zece zile, anunţă premierul Poloniei, Donald Tusk, citat de AFP.

UPDATE 20:58 Viktor Ianukovici este de acord să convoace alegeri anticipate în 2014

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, este de acord cu organizarea de alegeri anticipate în anul 2014, anunţă Preşedinţia de la Kiev, citată de AFP.

"S-a convenit cu preşedintele Ianukovici ca alegerile parlamentare şi prezidenţiale anticipate să aibă loc în 2014", a declarat Tusk.

UPDATE 18:15 Cel puţin 67 de protestatari au murit joi la Kiev, anunţă autorităţile

Autorităţile regionale din Kiev au confirmat moartea a 67 de manifestanţi în violenţele comise joi în capitala Ucrainei, informează AFP.

UPDATE 17:20 Şaizeci şi şapte de poliţişti au fost luaţi ostatici de protestatari

Şaizeci şi şapte de agenţi de poliţie au fost capturaţi de manifestanţi proeuropeni, la Kiev, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, avertizând că ar putea decide o intervenţie în forţă pentru eliberarea "ostaticilor".

"În cursul atacurilor extremiştilor, 67 de agenţi ai Ministerului de Interne au fost capturaţi", precizează instituţia.

"Forţele de ordine au dreptul să utilizeze armele pentru eliberarea colegilor", avertizează Ministerul de Interne.

UPDATE 16:25 - CNN: Bilanţul violenţelor este de cel puţin 100 de morţi

Cel puţin 100 de persoane au murit, joi, în cursul violenţelor de la Kiev, alte aproximativ 500 fiind rănite, afirmă surse medicale citate de CNN.

Bilanţul a fost furnizat de şeful serviciului medical al protestatarilor proeuropeni.

Acest bilanţ nu a fost confirmat de surse oficiale. Până acum, pentru violenţele de joi exista un bilanţ confirmat de 21 de morţi.

Potrivit AFP, bilanţul total al violenţelor izbuncite marţi este de 53 de morţi.

UPDATE 16:00 - Treisprezece cadavre zac de câteva ore în Piaţa Independenţei din Kiev

Treisprezece cadavre neidentificate zac de câteva ore în Piaţa Independenţei din Kiev, informează site-ul agenţiei Interfax-Ukraine.

Cadavrele sunt într-o staţie de troleibuz din zona Pieţei Independenţei din Kiev.

Potrivit unui reporter al Interfax-Ukraine, este posibil ca persoanele să fi fost împuşcate de pe o clădire a sindicatelor, situată în apropiere.

UPDATE 15:40 - Forţele de securitate au primit permisiunea de a folosi arme de foc - Russia Today

Forţele de securitate din centrul Kievului au primit permisiunea de a folosi arme de foc în legitimă apărare, după ce au fost atacate de la ferestrele unei clădiri, a declarat Ministrul de Interne.

”Pe 20 februarie, oameni neidentificaţi au tras asupra forţelor de securitate de la ferestrele Conservatorului din Kiev. Pentru securitatea forţelor de ordine, s-a decis relocarea trupelor în locuri mai sigure şi, conform legislaţiei în vigoare, folosirea armelor de foc în legitimă apărare”, a declarat ministrul.

ATENŢIE. IMAGINI ŞOCANTE

UPDATE 15:20 - Zeci de activişti ai opoziţiei au blocat un tren în care se află sute de poliţişti

Aproximativ 50 de protestatari ai opoziţiei ucrainene au blocat o cale ferată în estul Ucrainei, între oraşele Dnepropetrovsk şi Kiev, oprind un tren în care sunt 500 de poliţişti, anunţă agenţia Interfax, în ediţia online.

Un tren de pasageri în care sunt aproximativ 500 de poliţişti care ar urma să ajungă la Kiev este blocat într-o haltă situată în apropierea oraşului Dnepropetrovsk.

UPDATE 15:15 - Ministrul rus de Externe: Forţe extremiste încearcă să declanşeze un război civil în Ucraina

"Moscova susţine dialogul între autorităţile ucrainene şi opoziţie pentru gestionarea crizei şi pentru combaterea împreună a forţelor extremiste şi radicale care încearcă să declanşeze un război civil", a declarat Lavrov.

GALERIE FOTO

UPDATE 14:00 - Poliţia îi îndeamnă pe locuitorii din Kiev să nu iasă din casă

Ministerul de Interne i-a îndemnat joi pe locuitorii Kievului să nu iasă din casă şi să nu meargă în centrul oraşului, unde au loc tiruri susţinute cu gloanţe reale.

"În acest moment, este mai bine să fie limitate deplasările cu maşina particulară şi să nu se iasă pe stradă. Sunt oameni cu intenţii agresive pe străzile din Kiev", a anunţat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 13:00 - Ministerul ucrainean de Interne le cere protestatarilor să predea armele

"Forţele de ordine nu au utilizat şi nu vor utiliza forţa împotriva civililor paşnici", afirmă ministerul joi, într-un comunicat.

"Poliţia va răspunde încercărilor extremiştilor de a utiliza forţa împotriva poliţiştilor, în conformitate cu legea ucraineană «privind poliţia»", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, potrivit BBC, care citează site-ul publicaţiei Ukrainska Pravda, trenuri cu "40 de vagoane care transportă militari" s-ar îndrepta cătyre Kiev, de la Kremenciuk.

UPDATE 12:40 - Jurnaliştii de la Russia Today, vizaţi de focuri de armă

Echipa de jurnalişti de la postul de televiziune Russia Today a fost ţinta unor focuri de armă trase de un lunetist asupra camerei de hotel în care aceştia se aflau pentru a transmite în direct manifestaţiile de la Kiev.

Jurnaliştii nu au fost răniţi, însă un glonţ a spart fereastra camerei în care se aflau.

Şi corespondentul postului de televiziune, Egor Piskunov, împreună cu alţi colegi, au fost ţinta unor focuri de armă în timp ce filmau manifestaţiile din Piaţa Independenţei din Hotelul Ucraina.

Protestatarii au preluat joi controlul asupra Hotelului Ucraina, situat în centrul Kievului, unde sunt cazaţi inclusiv parlamentari.

UPDATE 12:10 - Bilanţul violenţelor a ajuns la 35 de morţi

Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 35 de morţi, informează Russia Today, în pagina electronică.

Potrivit unui jurnalist al postului de televiziune Russia Today, prezent la faţa locului, informaţii neconfirmate anunţă moartea a cel puţin 35 de persoane în cursul dimineţii de joi la Kiev.

Televiziunea susţine că lunetişti ai opoziţiei au ocupat câteva acoperişuri din centrul Kievului şi trag în forţele de securitate. Potrivit primelor informaţii, 12 poliţişti ar fi fost capturaţi de manifestanţi.

Sediul Guvernului ucrainean a fost evacuat

Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat joi, a anunţat un oficial prezent la faţa locului, relatează AFP.

"În această dimineaţă toţi angajaţii au părăsit clădirea. Am primit un ordin oficial în acest sens", a declarat acest oficial fără alte precizări.

Protestele din Kiev au fost filmate cu o dronă.

UPDATE 12:00 - AFP: Cel puţin 17 persoane au fost ucise

Un jurnalist a putut să vadă zece cadavre zăcând pe jos în Piaţa Independenţei (Maidan), în centrul Kievului, în faţa Hotelului Kozaţki.

Alt jurnalist a numărat şapte cadavre în holul Hotelului Ucraina, situat de cealaltă parte a pieţei.

UPDATE 11:45 - Un mort şi 29 de răniţi în rândul poliţiştilor

Ciocnirile de la Kiev au provocat joi dimineaţă un mort şi 29 de răniţi în rândul poliţiştilor, relatează Russia Today.

UPDATE 10:39 - Cel puţin 10 morţi în violenţele de joi

Cel puţin zece manifestanţi au fost împuşcaţi mortal, joi, în violenţele din centrul Kievului, anunţă AFP.

Televiziunea ucraineană Espreso.TV a difuzat joi imagini în care se puteau vedea cadavrele a cinci protestatari în apropierea unei cafenele din faţa hotelului Kazaţkii, din Piaţa Independenţei din Kiev.

Anterior, un jurnalist al AFP anunţase că cel puţin un manifestant a fost ucis şi alţi zece au fost răniţi.

UPDATE 10:20 - Parlamentul este evacuat

Protestatarii au ajuns la clădirea Rada, care găzduieşte Parlamentul Ucrainei, iar poliţia a fost nevoită să se retragă în parcul Mariinsky din apropiere. Parlamentul este evacuat de urgenţă, scrie Russia Today.

"A fost declarată evacuare de urgenţă", le-a spus parlamentarul Volodimir Litvin jurnaliştilor, în timp ce părăsea clădirea, joi dimineaţa, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Potrivit poliţiei, protestatarii ar fi înarmaţi.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, câteva sute de susţinători ai Guvernului s-au adunat în apropierea clădirii Parlamentului pentru a "apăra Constituţia".

UPDATE 10:00 - Autorităţile ucrainene anunţă că 20 de poliţişti au fost răniţi în noile violenţe

Potrivit surselor oficiale, poliţiştii ar fi fost împuşcaţi în timp ce încercau să controleze mulţimea formată din aproximativ 3.000 de protestatari.

"Se trag focuri de armă în poliţie din clădirea Conservatorului care domină Piaţa Independenţei", precizează serviciul de presă al Ministerului de Interne. Clădirea este ocupată de manifestanţi.

Zgomote puternice, provenind probabil de la lucrările de construire a baricadelor, şi strigăte se aud permanent în piaţă. Potrivit aceleiaşi, surse, există informaţii cu privire la noi ciocniri în pofida armistiţiului. Protestatarii şi poliţia din centrul Kievului aruncă unii în alţii cu fumigene şi grenade asurzitoare.

Cel puţin 28 de persoane au murit în urma violenţelor din ultimele două zile, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, în timp ce alte 445 au solicitat îngrijiri medicale. Printre răniţi se află doi străini.

Ministerul a precizat într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet că patru tineri cu vârste mai mici de 18 ani şi doi cetăţeni străini figurează printre răniţii violenţelor de marţi seara din capitala ucraineană.

În plus, negocierile dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi opoziţie urmau să fie reluate la ora 09.00 (09.00 ora României), a anunţat agenţia UNIAN, citând pagina de Facebook a Euromaidan (numele conflictului şi protestatarilor). Aceasta va fi a şaptea rundă de negocieri, după ce Ianukovici a refuzat categoric, miercuri, să vorbească despre demisia sa sau participarea UE şi Statelor Unite la negocieri. Pe de altă parte, opoziţia refuză participarea Rusiei la negocieri.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat un "armistiţiu" cu opoziţia înainte de sosirea la Kiev, joi, a diplomaţilor europeni şi a unui oficial rus de rang înalt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici